Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:50Observator Special

CNAS a primit fondurile necesare pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor cu amiotrofie spinală eligibili. Care sunt centrele unde se vor derula tratamentele

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) anunţă că a primit fondurile necesare pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor cu amiotrofie spinală eligibili.

”În urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, CNAS a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienţilor cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscrişi de medicii specialişti pe listele de aşteptare. Mai exact, este vorba despre 86 de pacienţi, dintre care 38 copii şi 48 de adulţi, care au nevoie de tratament cu nusinersen, conform evaluărilor medicilor specialişti. De asemenea, fondurile suplimentare asigură şi continuitatea tratamentului iniţiat până în prezent la 66 de copii cu AMS”, transmite CNAS.

„Este un efort financiar foarte mare pe care statul român îl face pentru a asigura tratamentele extrem de scumpe de care pacienţii cu amiotrofie musculară spinală au atât de multă nevoie. Din fericire, tratamentul pe care îl punem la dispoziţia pacientilor are rezultate foarte bune. În urma negocierilor cu firma care asigură acest tratament pe piaţa din România, căreia îi mulţumesc pe această cale pentru implicare şi sprijin, am reuşit să planificăm costurile cu acest tratament astfel încât cheltuielile generate în sistem să nu afecteze finanţarea celorlaltor terapii din programele de sănătate”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Centrele nominalizate prin Ordinul preşedintelui CNAS care vor derula tratamentul AMS din cadrul programului naţional de boli rare sunt:

a) Centrul naţional medical clinic de recuperare neuropsihomotorie pentru copii "Dr. Nicolae Robănescu" Bucureşti;

b) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii Cluj;

c) Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" Bucureşti;

d) Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu" Bucureşti;

e) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara;

f) Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu;

g) Institutul Clinic Fundeni;

h) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa;

i) Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" Bucureşti;

j) Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara;

k) Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca;

l) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Lista centrelor în care se acordă acest tip de tratament poate fi suplimentată în funcţie de solicitările unităţilor sanitare care îndeplinesc criteriile de includere din chestionarele de evaluare prevăzute în actele normative în vigoare.

Tratamentul se administrează prin puncţie lombară (intratecală) efectuată de medici cu pregătire specială (anestezişti, neurologi).

Sursa : news.ro

Recomandari