Codul rutier va fi modificat! În ce condiții riscă amenzi drastice persoanele care folosesc trotinetele electrice

 

Persoanele care folosesc trotinetele electrice vor putea să circule legal pe drumurile publice, întrucât codul rutier va fi modificat în perioada următoare, iar aceste vehicule vor fi reglementate prin lege, potrivit unui proiect de lege care va fi votat în Senat. Cei care nu vor respecta regulile adoptate vor fi nevoiți să plătească amenzi de peste 1.000 de lei. 

Potrivit proiectului de lege care urmează să fie votat în Senat, persoanele care folosesc trotinetele electrice vor trebui să țină cont de aceleași reguli precum bicicliștii. 

Citește și: Cod Rutier 2019: O nouă regulă intră în vigoare de la 1 iulie. N-ai carte, n-ai permis de conducere

Astfel, pentru a putea conduce o trotinetă electrică, la fel ca în cazul bicicletelor, conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. O reglementare introdusă expres prin această propunere legislativă va fi obligația minorilor sub 16 ani de a purta cască de protecție. Această obligație se va aplica atât în cazul trotinetelor electrice, cât și în cazul bicicletelor.

Citește și: Cod Rutier 2019: Reguli noi pentru șoferi. Sancțiuni dure pentru folosirea telefonului: De când intră în vigoare

De asemenea, trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. În caz contrar, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă.

O altă obligație pe care o vor avea cei care le utilizează va fi de a circula pe pistele de biciclete (în cazul în care drumul respectiv este prevăzut cu așa ceva) sau, dacă acestea nu există, cât mai aproape de partea dreaptă a drumului, potrivit avocatnet.ro. 

Cei care nu vor respecta normele de circulație a trotinetelor electrice stabilite prin acest proiect de lege vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între șase și opt puncte de amendă (un punct de amendă este 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile ar putea ajunge chiar și la 1.160 de lei).

Prin proiectul de lege va fi propusă și o definiție a trotinetei electrice, respectiv „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”. În prezent, trotinetele electrice (cele care depășesc, din fabricație, 25 km/h) intră în categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM. Prin această reglementare, trotinetele electrice vor fi o categorie de sine stătătoare, iar pentru utilizarea lor nu va fi nevoie de carnet de conducere.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să fie adoptat de Parlament și mai apoi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI