Antena Căutare

Colectiv, un an. Imaginile nemaivăzute ale groazei surprinse în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca

În noaptea Colectiv, medicii şi asistenţii de la Urgenţe au salvat vieţi în condiţii pe care le credeau posibile doar în filme şi-n război

În noaptea Colectiv, medicii şi asistenţii de la Urgenţe au salvat vieţi în condiţii pe care le credeau posibile doar în filme şi-n război. Au primit la schimb critici. Ba că au făcut resuscitări pe caldarâm, ba că în saloanele în care au ajuns răniţii colcăie microbii.

Nedrept - spune doctorul Bogdan Opriţă. Nedrept faţă de cei care şi-au făcut meseria demn şi cum au putut mai bine. La un an de la tragedie vă arătăm în exclusivitate imagini din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, care în câteva ceasuri s-a transformat într-un spital de campanie. Răniţi întinşi peste tot, medici care aproape că n-au timp nici să respire, părinţi, fraţi şi prieteni disperaţi că vor primi veşti negre despre cei dragi.

Pentru o noapte, medicii şi asistenţii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca au avut Afganistanul lor. Lângă ei nu şuierau gloanţe, dar zeci de oameni abia ieşiţi din iadul Colectiv trebuiau dezlipiţi din ghearele morţii.

Doctorul Bogdan Opriţă a coordonat în noaptea tragediei activitatea din UPU, dar şi echipajele SMURD din teren. O mai făcuse de atâtea ori. Dar, mai mult ca niciodată a lăsat umanitatea să ia locul cunoştinţelor medicale. Celor care nu aveau nevoie urgentă de intubare le-a oferit celor mai preţios dar - timp pentru cei pe care-i iubesc.

Dincolo de sedative, de manevre medicale, mulţi dintre răniţi au avut nevoie de încurajări. Şi le-au primit iniţial de la doctori sau alţi răniţi.

Dincolo de uşi, arată şi imaginile de pe camera de supraveghere, în doar jumătate de ceas s-au strâns zeci de rude care aşteptau o veste.

Medicul Rodica Ciolacu a fost în prima linie, a resuscitat şi şi-a organizat colegii în faţa Clubului Colectiv. Îşi aminteşte şi acum, după un an, chipurile celor pe care i-a salvat. Dar, cel mai bine, spune ea, ţine minte feţele celor care i s-au stins în mâini.

Salvatorii de pe Ambulanţă au fost printre primii care au ajuns la locul dezastrului şi la un an distanţă încă n-au uitat cum arată disperarea.

Colectiv, un an. Pavlos, eroul care a murit și a înviat: ”A trebuit să calc oameni în picioare!”... Gemenii întâlnesc o persoană extraordinară. Horoscopul zilei, 31 octombrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x