Antena Căutare

Companiile românești au prosperat în 2016. De ce a fost un an bun pentru afacerile autohtone

Creșterea economică peste așteptările analiștilor, stabilitatea pieței, dar și introducerea unor măsuri de relaxare fiscală au declanșat un boom economic pentru companiile din România, care au reușit să își crească profiturile în 2016

Creșterea economică peste așteptările analiștilor, stabilitatea pieței, dar și introducerea unor măsuri de relaxare fiscală au declanșat un boom economic pentru companiile din România, care au reușit să își crească profiturile în 2016.

În plus, asigurarea unui confort financiar al companiilor a dus la schimbarea percepției managerilor în măsurarea succesului: în 2014, pentru 96% dintre manageri, cel mai mult contau rezultatele financiare, în timp ce în 2016 procentul a scăzut la 68, iar companiile se orientează mai mult spre măsurarea satisfacției clienților. Acest fapt a dus la îmbunătățirea bunurilor și serviciilor oferite, iar rezultatele s-au observat din plin: 42% dintre companiile sondate au declarat că cifra de afaceri și profitul s-au majorat între 10% și 30%.

Pentru a explica de ce 2016 a fost unul dintre cei mai prosperi ani de după Revoluție pentru companiile românești, trebuie analizați atât factorii interni care au încurajat firmele să se dezvolte, dar și contextul economic global.

România, cea mai mare creștere economică din Europa în trimestrul II

Economia României a depășit așteptările analiștilor și a crescut cu 6% în al doilea trimestru din 2016. Cifra reprezintă cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, iar ritmul de creștere este de trei ori peste media creșterii din UE, conform estimării publicate de Oficiul European pentru Statistică. Acest lucru se datorează creșterii consumului, încurajat de majorările salariale, dar și de reducerea TVA-ului. Companiile au văzut astfel creșteri semnificative ale profitului, față de 2015, iar estimările arată că acest trend ascendent va continua și în 2017. Spre exemplu, compania Arabesque vizează un avans de cinci procente, la 1,6 miliarde de lei, după ce în 2015 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,54 miliarde de lei. În ceea ce privește profitul net, creșterea este similară: Arabesque a înregistrat în 2015 un profit de 45 de milioane de lei și estimează ca anul acesta profitul va fi mai mare cu 5%.

Relaxarea fiscală a majorat semnificativ profitul companiilor

Unul dintre avantajele de care au beneficiat companiile în 2016 se referă la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ceea ce înseamnă că, per ansamblu, companiile plătesc un impozit mai mic pe profit. Măsura a încurajat companiile să investească în dotarea cu echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice care le-au crescut productivitatea și le-au ajutat să mențină un nivel înalt al concurenței.

Antreprenorii și-au recăpătat încrederea în mediul de afaceri

Încrederea și optimismul oamenilor de afaceri în privinta perspectivelor oferite de mediul antreprenorial din Romania sunt în creștere semnificativă. Un studiu realizat de EY România arată că 66% dintre antreprenorii chestionați au considerat că 2016 va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani, față de 55% din respondenții chestionarului din 2015.

52% dintre antreprenori consideră că cea mai bună măsură fiscală introdusă a fost cea de reducere a TVA-ului de la 24% la 20%, dar și reducerea cotei TVA pentru alimente. Și scăderea impozitului pe dividente de la 16% la 5% este văzută cu ochi buni de 27% dintre antreprenori, în timp ce 7% apreciază avantajele reducerii CAS cu 5% începând cu ultimul trimestru din 2014.

Ce urmează pentru companiile românești în anii următori

Antreprenorii români nu se tem de o nouă criză, iar 40% dintre ei intenționează să apeleze la un credit în următoarele 12 luni pentru a-și finanța creșterea. Pe de altă parte, 17% vor să își depună dosarul pentru a accesa fonduri europene, iar 12% au de gând să ia un credit furnizor. Aceste decizii sunt influențate, în mare parte, de îmbunătățirea accesului la finanțare, în ultimii trei ani. Băncile sunt dispuse să acorde mai ușor credite antreprenorilor, indiferent că aceștia sunt noi în afaceri și au nevoie de capital pentru a-și pune ideile pe picioare, sau că este vorba de companii care vor să își crească autoritatea pe piața pe care activează și caută noi metode de a se extinde.

Dacă 2016 a adus prosperitate pentru companiile românești, se așteaptă ca boom-ul economic și bunăstarea companiilor să se mențină și în anul următor. Iar acest lucru poate aduce salarii mai mari pentru angajați, prin crearea unui mediu competitiv pe piața forței de muncă, produse și servicii de calitate mai bună, dar și crearea de noi locuri de muncă și în afara Bucureștiului.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: pathdoc

Se schimbă legea organizării administrativ-teritoriale a României. Buletinele vechi vor fi anulate. Va fi HAOS!... Nimeni nu ți-a zis asta până acum! La ce folosesc aceste orificii din geamul termopan?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x