Ei sunt românii care scapă de izolarea de 14 zile la revenirea în țară. Au fost publicate condiţiile pentru călătoriile în străinătate

Guvernul anunţă noi măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei, începând cu 15 iunie. Autoritățile au făcut publice și condiţiile pentru cei care călătoresc în afara ţării, dar și cine scapă de izolarea la domiciliu, la revenirea din străinătate.

Românii care scapă de izolarea de 14 zile la revenirea în țară

Profimedia Images

Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a anunţat noi măsuri de relaxare valabile de la 15 iunie, referioare la călătorii, evenimentele private sau reluarea activităţii mall-urilor.

”A fost Introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură. Vorbim despre ţări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile de europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări. Astfel, persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu", a explicat șeful cancelariei Guvernului.

Românii pot călători în țări cu risc scăzut de infectare, precum Grecia sau Bulgaria

"Această măsură va permite, practic, românilor să călătorească în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus, ţări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a mai precizat Dancă.

Citește și: Au fost anunțate noi măsuri de relaxare. Ce se schimbă din 15 iunie: Se deschid sălile de fitness și vor fi permise grupuri de șase persoane, în loc de trei

De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus.

Alte categorii de activităţi care vor fi reluate începând cu 15 iunie sunt, condorm şefului Cancelariei premierului, activităţile recreative şi sportive care vor avea posibilitatea unui număr de participanţi de cel mult şase persoane, faţă de prevederea anterioară de trei persoane.

Parteneri
Ultimele știri