Live acum
Prime Time 20:00iUmor extraViral

Condiţiile pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere se schimbă! O nouă regulă, pentru o categorie de șoferi

Condiţiile pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere se schimbă, printr-un ordin al ministrului Sănătății. Modificarea vizează o singură categorie de șoferi. 

Condiţiile pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere se schimbă, printr-un ordin al ministrului Sănătății. Modificarea vizează o singură categorie de șoferi.

Mai exact, condițiile pentru obținerea permisului de conducere sau pentru reînnoirea acestuia se schimbă pentru solicitanţii care prezintă deficienţe profunde de auz. Aceștia sunt obligaţi să-şi echipeze maşinile cu oglinzi mai mari.

Ordinul ministrului Sănătăţii prevede: „Pct. 2.3: Solicitanţii care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadraţi doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari. (...) Pct.2.4.: Pentru solicitanţii care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecţie protetică, după caz, şi care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiţionat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.".

Ordinul 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat în Monitorul Oficial în această săptămână.

Candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele I și II sunt obligați să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau a mai multor afecțiuni prevăzute.

De asemenea, candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligați să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere. Ulterior, conducătorii auto sunt obligați să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Condiţiile impuse şoferilor cu deficienţe de auz

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupă 2 numai cu avizul unei unități de asistentă medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seamă de posibilitățile de compensare.

Parametrii funcționali care trebuie să fie respectați în situația examinării medicale a candidaților și a conducătorilor auto din grupă 2 sunt: media pragurilor auditive pe audiogramă tonala în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 și 4.000 Hz să fie mai mică de 40 db HL pentru fiecare ureche în parte și pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecție protetica adecvată.

În situația în care există limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, condiția minima este să se respecte pragul maxim de 30 db HL în câmp liber, pentru urechea mai bună, cu corecție protetica adecvată.

Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupă I, dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.