Antena Căutare

Consiliul Judeţean Iaşi a scos la licitaţie serviciile de reabilitare a Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” - inclusiv a bojdeucii în care au fost scrise ”Amintirile din copilărie”

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat că a lansat o licitaţie de 90.500 de lei, fără TVA, pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”, parte a proiectului „Călător pe Meridiane Culturale". Lucrările sunt estimate să dureze 24 de luni.

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat că a lansat o licitaţie de 90.500 de lei, fără TVA, pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”, parte a proiectului „Călător pe Meridiane Culturale". Lucrările sunt estimate să dureze 24 de luni.

Prin acest proiect se doreşte accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi protejarea patriminiului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric, potrivit anunţului publicat pe platforma SICAP.

”Restaurarea obiectivului cultural Muzeul «Ion Creangă» este un proiect care îşi propune valorificarea monumentului de patrimoniu istoric, casa scriitorului Ion Creangă, ce găzduieşte muzeul cu acelaşi nume, prin realizarea unor lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (Casa Bojdeucă - clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea Muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului”, se arată în anunţ.

Misiunea principală a muzeului este aceea de a conserva, cerceta, valorifica şi promova patrimoniul istorico-literar, pentru a răspunde diverselor nevoi ale comunităţii, potrivit CJ Iaşi.

CJ Iaşi vizează reabilitarea, modernizarea/restaurarea şi dotarea clădirilor şi spaţiului în aer liber din curte (inclusiv amfiteatrul) destinate manifestărilor culturale - expoziţii, vernisaje, proiecţii video culturale, evenimente artistice, lansări de carte, conferinţe, simpozioane anuale, workshop-uri, ateliere de educaţie muzeală, spectacole de teatru pentru copii, concerte, proiecţii video de filme, lansări de carte, ateliere de educaţie muzeală.

Durata prestării serviciilor de proiectare va fi de 60 zile calendaristice de la data emiterii ordinului administrativ de începere.

”Durata serviciilor de asistenţă tehnică a proiectantului pe perioada execuţiei lucrărilor vor începe odată cu emiterea ordinului administrativ de începere a lucrărilor şi se vor încheia odată cu recepţia la terminarea lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv 24 de luni”, se arată în anunţ.

Tipul procedurii este procedură simplificată, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 octombrie.

Conform site-ului Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat la 15 aprilie 1918.Bojdeuca l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia. Humuleşteanul s-a mutat în bojdeucă, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Toate Poveştile şi Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuţa botezată de scriitor bojdeucă.

În vara şi toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.

Clădirea care adăposteşte expoziţia documentară referitoare la viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca, precum şi amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morţii genialului povestitor.

Sursa : news.ro

Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de trei etaje pe Dealul Patriarhiei. Proiectul e în fază de consultare... Vaslui: Maşină de poliţie, implicată într-un accident rutier. Două persoane au fost rănite uşor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x