Antena Căutare

Contre la CSM pe tema implementarii codurilor justitiei

La sedinta de joi a plenului CSM magistratii si ministrul justitiei Catalin Predoiu au dezbatut indelungat problematica ridicata de intrarea in vigoare a noului Cod civil la data de 1 octombrie 2011, separate de celelalte trei coduri (de procedura civila, penal si de procedura penala).

Sesizarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, privind prematuritatea termenului prevazut pentru implementarea Codului civil, a dat oportunitatea membrilor CSM in a exprima ingrijorarea profunda a sistemului judiciar asupra situatiei privind toate cele patru coduri, precum si asupra legii micii reforme.

"Exista pericolul ca pe langa separarea Codului civil de Codul de procedura civila sa se produca si separarea Codului penal de Codul de procedura penala. Suntem clar pentru intrarea in vigoare a codurilor, fara indoiala. Am cerut fixarea de catre clasa politica a unui orizont de timp clar definit la care vor intra in vigoare toate cele patru coduri. (...) Asteptam un semnal de la clasa politica despre intrarea in vigoare a codurilor la o data anume. Sa isi asume toate partidele politice, indiferent de culoare, un orizont de timp", a spus presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, in timpul dezbaterilor.

Prin pozitiile exprimate, membrii CSM au aratat ca se tem ca, dupa modelul desprinderii Codului Civil de Codul de procedura civila (primul fiind prevazut sa intre in vigoare mai inaintea celuilalt), sa nu fie desprins si Codul penal de codul de procedura penala, fapt ce ar putea crea un haos.

Totodata au fost emise opinii ca nu poate fi implementat Codul civil singur-singurel, fara finalizarea studiului de impact, asa cum era prevazut "in toate documentele statului roman", dar si pentru ca implementarea lui va determina modificari ale schemei de personal.

Magistratii se tem ca si aceasta reforma va ramane in sertar ca si cea din 1999, cand codurile adoptate de Parlament nu au mai fost puse in aplicare.

Tot articolul, in Jurnalul National

Studiu: Romanii sunt ingrijorati de soarta padurilor... Grupare de traficanti de tablouri, anihilata de politisti. Pictura "Carul cu Boi" nu a fost inca recuperata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x