Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Efectele secundare ale pandemiei de coronavirus. Copiii, cei mai afectați: ”Va duce la o îmbolnăvire accentuată!”

Coronavirusul a speriat părinţii care nu şi-au mai dus copiii la vaccinat. Iar rata de vaccinare a atins valori extrem de mici. În jur de 400 de mii de copii sunt nevaccinaţi acum în România. Pentru unele seruri, e mai mică de 25 la sută, deşi ar trebui să fie 95 la sută. Medicii spun că spitalele s-au umplut de copii diagnosticaţi cu boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Iar fenomenul ne va costa scump pe termen lung pe toţi, copii şi adulţi. 

Patrick are un an şi a venit destul de curajos la vaccin. Doar că, uneori, planul de acasă nu se potriveşte cu cel din cabinetul medicului. Sunt scene care s-au văzut tot mai rar în această pandemie din diferite motive.

Alarmant! 450 de cazuri noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Numărul de îmbolnăviri poate readuce starea de urgență în România

”Am un copil care trebuia vaccinat la două luni şi doamna doctor mi-a spus să îi fac la 3 luni că ar fi prea mic bebeluşul. După insistenţele mele m-a programat pe 26 iunie însă când am sunat să confirm că ajung la cabinet mi-a spus că nu a făcut încă rost de vaccin.”, a mărturisit Marina.

Şi ar mai fi încă un motiv. Cel principal: frica părinţilor de a-şi duce copiii în cabinetul medicului de familie în timpul pandemiei. Asta a dus la o situaţie care oricum era gravă în ţara noastră. Pentru unele vaccinuri, rata de vaccinare a scăzut la sub 25 la sută, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 95% din copii să fie imunizaţi.

”În loc să avem doar pandemie de covid ne putem trezi cu TAIE revenirea unor boli: rujeolă, difterie, tetanos, polio. Dacă noi vaccinăm, vom avea populaţie sănătoasă. Dacă nu vaccinăm, riscul înmulţirii epidemiilor va fi unul real ”, spune Valeria Herdea, medic de familie.

Toate calculele, date peste cap! Când ar fi apărut, de fapt, COVID-19 în România?! Ce crede minstrul Sănătății despre noua ipoteză

În cabintele medicilor de familie şi în depozitele DSP-urilor există stocuri suficiente, aşadar doctorii fac apel să vă duceţi copiii la vaccinat.

În timpul epidemiei de COVID-19 trebuie să respectaţi câteva reguli. În primul rând, programaţi-vă telefonic şi respectaţi ora stabilită de comun acord cu medicul de familie. Nu ajungeţi mai devreme pentru că nu aveţi voie să staţi pe hol. Apoi, înainte de a intra în cabinet trebuie să vă dezinfectaţi mâinile. La fel, şi înainte să ieşiţi. Şi nu uitaţi să purtaţi masca.

La Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Capitală, luna trecută au venit mai mulţi copii cu tuse convulsivă, o boală prevenibilă prin vaccinare, decât tot anul trecut.

Infecțiile cu noul coronavirus au scăpat de sub control într-un județ din țară. Zeci de cazuri, confirmate în ultimele 24 de ore

„Se produc nişte manifestări cardiovasculare foarte grave aş spune foarte asemănătoare infecţiei COVID şi aceşti copii pot face de la accidente vasculare cerebrale care le pot pune viaţa în pericol până la convulsii, omoară copii foarte mici nevaccinaţi”, a declarat Mihai Craiu, medic pediatru.

Iar nevaccinarea va avea efecte pe care le vor resimţi atât copiii cât şi adulţii.

”Va duce la creşterea îmbolnăvirilor în momentul în care vor fi deschise grădiniţele, creşele şi şcolile de aşa manieră încât panica se va accentua. Există exemple de notorietate în istorie în care adulţi luând de la copiii lor au făcut forme ameninţătoare de viaţă”, atrage atenția medicul Mihai Craiu.

Recomandari