Live acum
Prime Time 20:30Adela

Coronavirusul, motiv de ceartă pentru preoți! "E blasfemie să nu dai împărtășania cu aceeaşi linguriţă tuturor credincioșilor"

În contextul epidemiei de coronavirus care a pătruns și Europa și care amenință și România, după ce patru cazuri au fost identificate până în prezent, Biserica Ortodoxă Română, a făcut o serie de recomandări credincioșilor care calcă pragul bisericilor. Una dintre ele a stârnit adevărate controverse printre preoți.

Împărtășanie la Biserică

ortodoxia.md

“Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriţă pentru toţi", a fost predica unui preot în față credincioșilor, care nu concepe ca aceeași linguriță să nu mai fie folosită la împărtășanie, din cauza coronavirusului.

Citește și: Patriarhia Română schimbă normele de teama coronavirusului: Cei bolnavi, să nu vină la biserică!

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Ciprian, s-a aflat duminica trecută, pe 1 martie, în mijlocul credincioşilor Parohiei Puieştii de Jos, în judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Preotul le-a vorbit oamenilor despre cât de “neinspirat” a fost comunicatul Patriarhiei, convingerea sa fiind că textul a fost emis fără binecuvântarea Părintelui Patriarh

Mesaj dur al IPS Ciprian: "A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus e blasfemie"

Arhiepiscopul Ciprian a menţionat în acel cadru că preoţii şi credincioşii au fost tulburaţi de ceea ce a generat acest comunicat. “Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriţă pentru toţi. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioşilor prin intermediul linguriţei comune folosite de preoţi în sfintele lăcaşuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credinţe a cuiva”, le-a transmis Înaltpreasfinţitul Ciprian credincioşilor, potrivit Adevărul.

Citește și: Avertizare pentru românii care vor să călătorească în străinătate, în contextul răspândirii coronavirusului! Ce trebuie să știe

“În toată istoria Bisericii creştine de pretutindeni nu s-a auzit vreodată ca cineva să se îmbolnăvească în urma împărtăşirii cu Sfintele Taine din acelaşi Potir. Încât, vă îndemnăm să rămâneţi statornici în dreapta credinţă, ţinând seama, totodată, şi de recomandările privind respectarea normelor de igienă, iar în situaţia în care cineva prezintă simptome de îmbolnăvire, nu numai cu temutul virus despre care se face atâta vorbire, este bine să se protejeze pe sine, dar şi pe ceilalţi, rămânând acasă şi rugându-se, tainic, deodată cu cei din biserici”, le-a mai spus oamenilor părintele Ciprian.

Recomandari