Antena Căutare

Descoperire îngrijorătoare privind noul tip de coronavirus. COVID-19 rezistă în aer zeci de minute: ”Spălatul pe mâini salvează vieți!”

În timp ce România a trecut la scenariul doi al gestionării epidemiei COVID-19, cercetătorii chinezi fac noi descoperiri îngrijorătoare. În spaţii închise, virusul se transmite la câţiva metri distanţă şi rezistă în aer zeci de minute. Un gest simplu ne poate salva: spălarea mâinilor.

4 metri şi jumătate. Este distanţa pe care coronavirusul o poate parcurge în aer. De trei ori mai mult decît au crezut initíal specialiştii. Descoperirea a fost făcută în China. După ce o persoană bolnavă s-a urcat într-un autobuz şi a infectat pasageri aflaţi în celalalt capăt al vehiculului. Expertii spun că incidentul atrage din nou atenţia asupra normelor de minime de igienă, precum spălarea mâinilor.

Coronavirus în România. Numărul românilor suspecți de Covid-19 crește alarmant. Ultimele cazuri pozitive, printre pacienții aflați în carantină

”Regulă de baza în medicină este că întâi te speli pe mâini și după aceea dai cu dezinfectant. Spălatul pe mâini îndepărtează mecanic microbii. Dezinfectantul încearcă să îi omoare. Nu știm dacă reușește întotdeauna să îi omoare pe toți.”, a declarat un medic pentru Observator.

Pentru a înțelege cât de important este să ne spălăm în mod corespunzător pe mâini am decis să realizăm un scurt experiment. Mâinile mele sunt acoperite acum cu o substanță specială iar cu ajutorul unei lămpi cu lumina ultravioletă vom vedea exact cum arată germenii de pe pielea noastră. O voi ruga pe colegă mea acum să stingă lumina și iată rezultatul.

Specialiștii ne recomandă să ne spălăm pe mâini cel puțin o jumătate de minut cu apă și săpun.

Rezultatele sunt mult mai bune daca petrecem un minut sau două în faţa chiuvetei şi insistăm asupra palmelor şi a degetelor. Este bine şi să evităm să ducem mâna la faţă, însă este dificil să scăpam de acest obicei.

Românii se tem de efectele pandemiei coronavirus. Cum arată rafturile din Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image sau Auchan - FOTO

Chiar şi oficialii respectă cu greu sfaturile pe care le dau poăpulatiei. In timpul unei conferinte de presa, Ludovic Orban, Raed Arafat sau Marcel Vela şi-au atins constant faţa. În Olanda, primul ministru a dat mana cu partenerul său de scenă la câteva momente după ce a anunţat că descurajează strângerea mâinilor ca formă de salut.

Ultimele studii arată că virusul poate rămâne în aer până la 30 de minute.

Spirtul medicinal nu este bun! OMS face publică o rețetă de dezinfectant pentru mâini, de preparat acasă... Ce trebuie să știi despre coronavirus - COVID 19. Șapte mituri demontate de medicul Adrian Streinu Cercel: ”Apa și săpun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x