Antena Căutare

Craciun Pantea, jandarmul care a trait ambele razboaie mondiale, printre cei mai batrani utilizatori de Facebook din lume

S-a nascut inainte sa inceapa Primul Razboi Mondial, in al doilea a fost in linia intai, apoi a indurat chinuri teribile intr-un lagar din Rusia. Acum, Craciun Pantea, jandarmul care a trecut prin 103 primaveri, si-a facut cont de Facebook. Nepotii, stranepotii, dar si cei care i-au urmat exemplul si au imbracat uniforma de jandarm l-au sarbatorit, viner, si i-au cantat „La multi ani!”.

Craciun Pantea a implinit 103 ani, oficial, pe 11 ianuarie. Neoficial, si-a serbat ziua de nastere in urma cu cateva saptamani.

„Noi am fost inainte de Craciun. Domnul Craciun are un secret, nu vi l-a destainuit, e nascut chiar de ziua de Craciun”, a spus colonelul Adrian Baclesanu, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmerie din Arad.

In 1910, cand s-a nascut veteranul aradean, a fost o iarna foarte grea. Conditiile de atunci n-au permis sa fie declarat, asa ca in actele oficiale apare nascut cateva saptamani mai tarziu.

Dar un om care s-a nascut inainte de Primul Razboi Mondial, a luptat in al doilea si a fost inchis vreme de sapte ani intr-un lagar din Rusia merita sa aiba doua zile de nastere.

La 11 octombrie 1943, Craciun Pantea a primit ordinul de concentrare care l-a trimis pe front in linia intai, in cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Romana. Un an mai tarziu, pe 26 aprilie 1944, a cazut prizonier si a fost tinut in lagar, departe de cei dragi, timp de sapte ani. S-a intors din prizonierat la 21 aprilie 1951.

Ieri, jandarmii si rudele s-au adunat din nou sa cinsteasca alaturi de el o cupa de sampanie. Dupa ce au terminat tortul, invitatii s-au adunat in jurul veteranului, ca sa asculte povesti care si-ar putea gasi cu usurinta locul in paginile unui roman.

„Pe cat am dus-o de rau, atat o duc de bine acum. Am dus-o rau”, a marturisit Craciun Pantea.

Cand a fost eliberat din lagarul rusesc, s-a intors in tara si si-a intemeiat o familie. De 59 de ani, doamna Lena Pantea ii sta alaturi. „El n-a fost bolnav in viata lui, numai atat ca a picat acum trei ani de si-a rupt piciorul. Dar el n-a fost bolnavicios”, a declarat sotia jandarmului.

Secretul veteranului este un pahar de vin rosu in fiecare zi. Asa se face ca, la 103 ani, Craciun Pantea poate citi ziarul fara ochelari. Chiar daca s-a nascut intr-o perioada cand trenurile cu aburi erau cele mai rapide mijoace de transport, veteranul se intelege surprinzator de bine cu internetul.

Nepoata sa, Lavinia, i-a facut cont de Facebook: „Ca sa-l cunoasca lumea si are multi prieteni, multe rude, care se bucura sa-l vada in postarile de pe Facebook”.

Deocamdata, aradeanul are numai100 de prieteni pe Facebook, dar contul sau a fost deschis abia in luna octombrie, asa ca numarul celor dornici sa ii urmareasca postarile are mari sanse sa creasca.

In profilul sau de pe reteaua de socializare, Craciun Pantea a mentionat ca este casatorit, locuieste in Arad si este pensionar. A postat si cateva fotografii in care apare alaturi de familie, prietei si colegii sai din jandarmerie.

Romanul se numara printre cei mai batrani utilizatori ai retelei de socializare din lume. O canadianca in varsta de 105 ani, caruia nepotul i-a fact cont de Facebook, se lupta acum sa ii fie recunoscut statutul de cel mai batran utilizator al site-ului de socializare.

Foto: Facebook

Peste 300 de mineri din Lupeni s-au blocat in subteran, nemultumiti de reducerile salariale... Traficul aerian a fost dat peste cap din cauza cetii. Mai multe curse au fost deviate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x