Antena Căutare

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Rusaliile

Ortodocsii sarbatoresc astazi, 3 iunie, Rusaliile, adica Pogorarea Duhului Sfant sau Cincizecimea. Ziua mai are si o alta semnificatie, fiind data la care a fost intemeiata Biserica Crestina.

Rusaliile se sarbatoresc, in fiecare an, la 50 de zile dupa Pasti si la 10 zile dupa Inaltare.

In aceasta zi, Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli, sub forma unor limbi de foc, si le-a oferit acestora puteri nebanuite. Cei 12 au inceput sa vorbeasca in lmbi straine, necunoscute pana atunci. Astfel, au putut sa impartaseasca invataturile lui Iisus Hristos in intreaga lume, crestinand mii de pagani.

Credinta populara spune ca sufletele mortilor, dupa ce parasesc mormintele in Joia Marea dinainte de Pasti, umbla printre oameni pana in Ajunul Rusaliilor. In aceasta zi, se tin Mosii de vara, cand credinciosii ofera pomana cunoscutilor.

In unele zone, dupa slujba de Rusalii, preotul sfinteste apa folosita la stropitul recoltelor. De asemenea, credinciosii aduc la biserica, la sfintit, crengute de nuc sau de tei, pe care le asaza apoi la icoana.

Tot in credinta populara, Rusaliile sunt cunoscute ca fiind iele, zane, soiman, doamne sau ursoaice. Legenda spune ca Rusaliile umbla imbracate in alb si danseaza prin vazduh. Adesea, ele rapesc cate un tanar barbat, iar daca acesta dezvaluie ceea ce a vazut va muri sau va paraliza.

Se spune ca cei care nu respecta sarbatoarea de Rusalii, vor fi aspru pedepsiti. Pentru a apara gospodaria de Rusalii, oamenii agata de porti, usi sau deasupra patului crengute de tei ori de pelin.

Daca cineva era "atins" de Rusalii, erau chemati calusarii, considerandu-se ca dansul lor avea puterea de a le goni pe iele.

Cele doua zile de Rusalii sunt declarate oficial zile libere.

FOTO: Intact Images

VIDEO! Piata Mare din Sibiu a fost invadata de creaturi fantastice... VIDEO! Muncitori in strainatate, pacaliti la "alba-neagra"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x