Antena Căutare

Cseke: 182 de spitale vor disparea dupa comasare. Vezi lista unitatilor!

182 de spitale vor disparea dupa restructurarea sistemului sanitar. Din acestea, 111 vor fi comasate, iar 71 de unitati spitalicesti vor fi transformate in camine de batrani sau in centre de permanenta. Ministrul Sanatatii sustine insa ca personalul medical care lucreaza in prezent in spitalele care vor fi reprofilate nu va fi disponibilizat. Medicii si asistentii care vor refuza sa munceasca in cadrul caminelor de batrani, vor fi transferati la alte spitale.

"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante", a declarat Cseke Attila, in cadrul unei conferinte de presa.

Vezi lista spitalelor ce urmează a fi comasate!

Vezi lista spitalelor ce urmează a fi reprofilate!

In proiectul Ministerului Sanatatii se arata ca, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta.

In privinta reprofilarii unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice".

2.500 - 4.800 de batrani vor primi asistenta in cele 71 de camine pentru persoane varstnice. De asemenea, exista posibilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare.

In prezent, potrivit datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 deunitati finantate de ONG-uri. Peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.

"Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice", a declarat ministrul Sanatatii.

Bugetul total al programului va fi de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

Autoritatile locale au obligatia ca, pana in 30 martie, sa faca demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani.

"Inca de la inceput doresc sa subliniez ca, in urma comasarilor si a reprofilarilorde spitale nu va exista personal medical disponibilizat. In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmarenu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal. In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul. Avem in acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu", a adaugat ministrul Cseke.

Sursa: Antena3

Minele Uricani, Vulcan si Petrila, inchise. Mii de mineri vor fi disponibilizati!... Grupare periculoasa, destructurata de politistii timisoreni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x