Căutare Live

Cum se pedepsește cruzimea față de animale. Mai mulți ani de închisoare și amenzi usturătoare, potrivit unei noi legi

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale.

Pedepse mai mari pentru cruzimea față de animale

Hepta

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care cresc limitele pedepselor şi amenzilor în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale, fiind introdusă în această categorie şi zoofilia, transmite News.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.205/2004, în sensul majorării pedepselor amenzilor contravenţionale prevăzute în actul normativ de bază. Prin modificarea, acestuia a fost introdusă şi o prevedere conform căreia zoofilia este considerată cruzime faţă de animale.

Cum este definită prin lege cruzimea față de animale

Conform actului normativ, animalul aflat într-o situaţie de pericol este considerat, atât animalul care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei, precum şi cel care nu beneficiază de hrană şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale, au mai stabilit deputaţii.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, potrivit propunerii legislative.

Pedepse de până la 7 ani pentru cruzimea față de animale

De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

Mai „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Totodată, „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.

În plus, în urma condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai indică sursa citată. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege ca for decizional şi prin urmare legea merge la promulgare.

Patriarhia Română anunță că Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie. De ce s-a schimbat data... Cum a încercat Elena Udrea să convingă judecătorii din Bulgaria să nu o trimită în România. Ce pledoarie a avut...
Parteneri
Băuturi care te ajută să scapi de grăsimea abdominală. Sunt perfecte pentru orice vârstă
Catine.ro
Ultimele știri
x