Antena Căutare

(P) Cum trebuie să fie un bun îngrijitor bătrâni pentru a putea face față acestui job solicitant

Bătrânețea este o etapă din viață ce poate varia de la persoană la persoană. În cazul în care cineva prinde vârsta de aur, condiția sa fizică, mentală și emoțională poate fi total opusă de aceea a unei alte persoane aflate la aceeași vârstă.

(P) Cum trebuie să fie un bun îngrijitor bătrâni pentru a putea face față acestui job solicitant Galerie
Cum trebuie să fie un bun îngrijitor bătrâni pentru a putea face față acestui job solicitant

Unii bătrâni rămân într-o formă fizică de invidiat și încă se bucură de o minte brici. Alții pot suferi de pe urma înaintării în vârstă dezvoltând probleme de sănătate fizică sau mentală. Iar aceștia din urmă vor avea nevoie de îngrijire specializată în funcție de nevoile lor. În acest caz un îngrijitor bătrâni poate fi cel mai bun ajutor pentru o viață tihnită.

Calitățile unui bun îngrijitor bătrâni

A avea grijă de persoane în vârstă poate fi o treabă dificilă și solicitantă. Asta se poate observa destul de ușor în propria familie sau dacă o persoană este implicată în activități sociale sau de voluntariat. Și totuși, deși stresant și provocator, jobul de îngrijitor bătrâni se poate transforma treptat într-una dintre cele mai satisfăcătoare cariere.

Însă, pentru a reuși în acest domeniu și a face lucrurile cu pasiune, este nevoie de câteva calități personale. În plus, este nevoie și de acreditări sau specializări, cursuri și experiență în domeniu pentru a excela acolo unde nu multă lume o poate face.

Empatie

Empatia este una dintre cele mai importante calități pe care un îngrijitor bătrâni trebuie să o aibă. Bătrânețea nu este doar o binecuvântare. Este și tulburare, pierdere a memoriei, pierderea abilităților fizice și un ritm cu mult încetinit al persoanelor în etate. De aceea, aparte de ajutorul propriu-zis oferit, îngrijitorii la domiciliu trebuie să fie capabili să se și identifice cu emoțiile și stările de spirit ale celor de care au grijă.

Respect

Chiar dacă odată cu vârsta, independența, abilitățile fizice și capacitatea mentală a unei persoane sunt reduse, este important de ținut minte că ea a fost odată capabilă de a se îngriji singură și pe alții și a avut o viață plină de experiențe de tot felul. Așa că acea persoană, la fel ca o persoană de orice altă vârstă, merită a fi tratată cu respectul cuvenit anilor ei și vieții bogate pe care a avut-o.

Răbdare

Răbdarea este de aur. La fel ca și în cazul copiilor mici, este imperativ ca cel care se îngrijește de bătrâni să fie răbdător și calm deoarece frustrarea și indignarea nu duc pe nici un drum bun. Indiferent de cât de dificilă sau iritantă poate deveni o situație, de vorbele spuse poate fără voie sau la nervi, un bun îngrijitor bătrâni nu trebuie să se enerveze și să răspundă în același fel.

Atenție

În cazul unei persoane care are grijă de bătrâni într-un centru de îngrijire sau la domiciliu atenția trebuie să fie maximă. Un bun asistent social sau îngrijitor trebuie să fie și un bun observator. Din cauza faptului că starea de sănătate fizică sau mentală a unui vârstnic se poate schimba în mod dramatic într-o perioadă foarte mică de timp, îngrijitorul trebuie să știe să identifice semnele rele devreme.

Poate fi vorba de o pierdere în greutate, de un apetit mai scăzut, de confuzie sporită sau de o iritabilitate crescută. Poate fi ceva de ordin fizic, mental sau emoțional. Însă un bun îngrijitor bătrâni, care își cunoaște meseria și observă atent toate stările celui de care se ocupă va ști când ceva e în neregulă și va trage la timp semnalul de alarmă.

Aceste câteva calități personale sunt vitale pentru un bun îngrijitor bătrâni și îl vor ajuta foarte mult în practicarea meseriei alese. În plus, experiența și calificările obținute reprezintă și ele avantaje pentru a face față unui asemenea post solicitant dar merituos.

Se impune purtarea măștii în România? Ce spune Alexandru Rafila despre posibilele măsuri, după explozia cazurilor de Cov... (P) Cum scazi consumul la carburant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x