Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cum vor fi recompensați angajații care lucrează în prima și în a doua zi de Crăciun

Persoanele care au program normal de lucru, adică de luni până vineri, se mai bucură de doar două libere legale, adică prima și a doua zi de Crăciun. 

Cum vor fi recompensați angajații care lucrează în prima și în a doua zi de Crăciun

Astfel, cele două libere legale acordate salariaților cu prilejul Crăciunului sunt 25 și 26 decembrie, care anul acesta pică miercuri și joi. Anumite persoane, însă, trebuie să se prezinte la Crăciun și în aceste zile. Este vorba despre persoanele care activează în sistemul sanitar ori în cadrul unităților de alimentație publică, dar și de locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază, potrivit avocatnet.ro.

Angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.

Primele zile libere din anul 2020 sunt săptămâna viitoare, pe 1 și 2 ianuarie.

Recomandari