Antena Căutare

EXCLUSIV! Invata la lumanare, dar sunt premianti la scoala. Povestea unor copii loviti de saracie!

Invata la lumanare, dar au diplome de premianti pe peretii caselor saracacioase care stau sa cada peste ei. Este povestea a zeci de copii romi care traiesc la doar cativa kilometri de Capitala. Nevoile si foamea i-au facut sa creada ca singura lor sansa este cartea, pe care parintii o platesc cu lemne din padure si rame scoase din pamant.

La nici 10 ani, Sila Marin reuseste sa isi surprinda parintii, colegii si invatatoarea. E cea mai buna din clasa, "pionul", asa cum ii place tatalui ei sa spuna.

"Face efoturi mari, pentru ca ea de fiecare data vine in uniforma. Este o fetita curata, ingrijita, nu ii lipseste camasuta alba", spune invatatoarea ei.

Ce te face sa te opresti si sa te inclini in fata Silei e mai mult decat un calificativ la romana sau o camasa. E curajul cu care fetita din umbra lumanarilor infrunta viata. E mezina familiei Marin, iar dragostea pentru carte e mai degraba o minune decat o mostenire.

In comuna Frumusani, la 15 kilometri de Capitala, Europa nu a ajuns si nici nu se vede in zare. Aici, doua sute de romi se lupta sa mai vada inca un rasarit. Mai mult de atat nu indraznesc sa spere. Nici nu mai stiu care dintre adulti si-a dat seama primul ca fara scoala vor ramane generatie dupa generatie ingropati in mizerie si saracie. Cert e ca toti sunt o familie si aproape fiecare casa are un premiant sau macar o mentiune, cu un pret greu de platit.

"Pe malul apei, in pamant, scoatem rame. Le vindem la kilogram. Vara e 15 lei, iarna 20 de lei. Muncim o zi intreaga pentru un kilogram", spun parintii.

In fata lor, statul intoarce spatele. Trimis de la o usa la alta si umilit, tatal Silei a obosit sa mai ceara ajutor pentru ca odraslele lui sa nu renunte la scoala.
Fara curent si inghesiuti intr-o singura camera, membrii familiei Marin asteapta salvare de la un copil.

Fetita aruncata din taxi de mama ei are o noua familie!... Traficul din Bucuresti, ingreunat de hotii care fura cablurile semafoarelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x