Antena Căutare

De ce este important să știm cum montăm clapetele anti-refulare?

Cu ceva vreme în urmă, bucureșteanul era obișnuit ca la fiecare ploaie mai puternică atenția să-i fie atrasă de acumulările de apă de pe carosabil și trotuare care îngreunau atât circulația șoferilor, cât și pe cea a pietonilor.

Cu ceva vreme în urmă, bucureșteanul era obișnuit ca la fiecare ploaie mai puternică atenția să-i fie atrasă de acumulările de apă de pe carosabil și trotuare care îngreunau atât circulația șoferilor, cât și pe cea a pietonilor.

În ultimii ani, ca urmare a investițiilor în modernizarea și întreținerea sistemului de canalizare, astfel de probleme au început să apară doar sporadic. Mai mult, chiar atunci când ele se ivesc sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viața orașului.

Lucrul acesta e cu atât mai relevant cu cât în ultimii doi ani au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi puternice, ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale.

Cel mai bun exemplu pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare îl reprezintă curățarea casetei de sub râul Dâmbovița. La preluarea de către ”Apa Nova București” aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreținere din 1990, fapt ce îi redusese capacitatea la doar 47 la sută. După curățarea de către ”Apa Nova”, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului.

Pentru că principalele probleme au început a fi rezolvate, în ultima perioadă s-au putut constata și alte aspecte, trecute cu vederea. De exemplu, la ultima ploaie puternică s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv ce a dus la inundarea lor.

S-a constatat, atunci, că multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa numitele ”clapete de sens” sau ”clapete anti-refulare”. Acestea se poziționează pe instalația interioară de canalizare, ce aparține proprietarilor de clădiri, fiind în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii, să ia în calcul poziția imobilului față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete.

Totuși, deși nu este responsabilitatea sa, ANB derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.

Elevii români au obținut șapte medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie!... Veste îngrijorătoare pentru bucureșteni! Circulația metroului ar putea fi oprită!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x