De ce nu pot fi prezise cutremurele?

Omul analizeaza evenimente astronomice care au avut loc in urma cu miliarde de ani, dar nu cunoaste inca destule despre un fenomen care afecteaza o buna parte dintre locuitorii Pamantului: cel seismic. "E un paradox. Stim mai multe despre Cosmos decat despre interiorul Pamantului", spune Mircea Radulian, director stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului.25 de secunde pentru bucuresteni

In prezent, este posibil ca bucurestenii sa afle despre producerea unui cutremur vrancean cu maximum 25 de secunde inainte. "In Bucuresti, se poate anunta cu aproximativ 10-15 secunde inainte, ca a inceput cutremurul in Vrancea. Si cu vreo 25 de secunde pana la miscarea cea mai puternica".

Singurul instrument de care se folosesc seismologii in aceasta situatie este viteza de propagare a undei seismice. Din Vrancea spre Bucuresti, aceasta "calatoreste" cu o viteza de aproximativ 8 kilometri pe secunda.

Astfel, un craiovean poate fi avertizat, teoretic, mai din timp (peste 30 de secunde), deoarece Craiova este mai departe de Vrancea decat Bucurestiul.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri