Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

De ce nu pot fi prezise cutremurele?

Omul analizeaza evenimente astronomice care au avut loc in urma cu miliarde de ani, dar nu cunoaste inca destule despre un fenomen care afecteaza o buna parte dintre locuitorii Pamantului: cel seismic. "E un paradox. Stim mai multe despre Cosmos decat despre interiorul Pamantului", spune Mircea Radulian, director stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului.25 de secunde pentru bucuresteni

In prezent, este posibil ca bucurestenii sa afle despre producerea unui cutremur vrancean cu maximum 25 de secunde inainte. "In Bucuresti, se poate anunta cu aproximativ 10-15 secunde inainte, ca a inceput cutremurul in Vrancea. Si cu vreo 25 de secunde pana la miscarea cea mai puternica".

Singurul instrument de care se folosesc seismologii in aceasta situatie este viteza de propagare a undei seismice. Din Vrancea spre Bucuresti, aceasta "calatoreste" cu o viteza de aproximativ 8 kilometri pe secunda.

Astfel, un craiovean poate fi avertizat, teoretic, mai din timp (peste 30 de secunde), deoarece Craiova este mai departe de Vrancea decat Bucurestiul.

Recomandari