Căutare Live

De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Care este diferența dintre ele și ce ne explică MAI

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, va avea scris "gen", în loc de "sex". Care este explicația Directorului DEPABD a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu și care sunt definițiile din dex.

Noul card de identitate

shutterstock

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate. Lucru cel mai important, cărțile de identitate deja emise vor fi valabile până la expirare, nu va fi obligatoriu ca ele să fie modificate.

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noua carte electronică de identitate va putea suferi modificări, în special în privinţa menţiunii ”Gen”, respectiv ”Sex”, potrivit Observator.

Întrebat dacă va fi schimbată menţiunea ”Gen” cu menţiunea ”Sex”, Giulescu a declarat că orice este posibil.

”Orice opţiune este posibilă, în acest moment. Vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este nicio problemă în acest sens”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Explicația MAI

”Acest document – carte electronică de identitate – în această fază este opţională. Vă pot spune că interesul manifestat în municipiul Cluj-Napoca este deosebit, în numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data de 3 septembrie. În 17 octombrie au fost publicate în dezbatere publică forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate şi o altă anexă cu forma şi conţinutul cărţii de identitate simple.

Citește și: Ce funcții are noul card de identitate și când ar putea să se emită buletinele electronice și în București

În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv, s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot va conţine menţiunea ”Gen”, dar tot proiectul la momentul respectiv stabileşte că sunt două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. Fiind şi document de călătorie conţine steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, cu cele două litere”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, într-o conferinţă de presă.

Definițiile din DEX. Cum este definit "gen" și "sex"

GEN, genuri, s. n. 1. Fel, soi, tip (pe care le reprezintă un obiect, o ființă, un fenomen etc.). ♦ Fel de a fi al cuiva, potrivit dexonline.ro.

SEX, sexe, s. n. 1. Totalitatea caracteristicilor morfologice și fiziologice care deosebesc animalele și plantele în două categorii distincte, masculi și femele. 2. Fiecare dintre cele două categorii de viețuitoare diferențiate după organele genitale; bărbați sau femei, masculi sau femele, potrivit dexonline.ro.

Ce funcții are buletinul electronic

Noul card de identitate eletornic înlocuiește de la momentul emiterii cardul național de sănătate. Din acel moment nu va mai fi nevoie să avem card național de sănătate, buletinul va fi deajuns.

“Actuala carte de identitate înlocuiește de la momentul emiterii cardul național de sănătate, care devine inutil.

În ceea ce privește permisul de conducere nu pot să am astfel de aprecieri, dar vă spuneam că lucrăm deja la identitatea electronică și identitatea mobilă. Este foarte posibil ca până la finalul anului viitor să avem niște evoluții în acest sens.

Un alt proiect major pe care îl avem este sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă, cu termen 1 iulie anul viitor, astfel încât de la acel moment nu vom mai avea nevoie în fața autorităților publice de acele certificate de stare civilă. Ele vor putea fi emise digital”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Spania. Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți în această țară... De ce nu vom mai avea steagul României pe buletinele cu cip și vom avea steagul Europei...
Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească
Aici ai lista cu zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Trei semne zodiacale...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2022 vine cu vești bune pentru nativii Leu. Astrele spun că...
Parteneri
Lipii grecești pentru gyros. Lipii pufoase preparate pe plită sau la tigaie
Catine.ro
Ultimele știri
x