Antena Căutare

Decizie de ultimă oră în privința salariului minim! Au fost făcute modificări! Ce categorii de români vor primi mai mulți bani

Salariul minim brut va fi diferențiat, urmând ca românii cu studii superioare și cu vechime mare să primească mai mulți bani. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative.

Salariul minim brut va fi diferențiat, urmând ca românii cu studii superioare și cu vechime mare să primească mai mulți bani. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Modificările aduse Codului Muncii intră în vigoare de la 1 decembrie și vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.

Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru salariații încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel, potrivit libertatea.ro.

Guvernul a modificat Codul Muncii, prin Ordonanță de Urgență, pentru a permite mai întâi diferențierea salariilor în funcție de vechime și studii. Ulterior va emite o Hotărâre de Guvern pentru a crește salariul minim de la 1 decembrie, ce va fi valabil și pentru 2019.

În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei brut, adică 1.160 lei în buzunar. Din salariul brut, statul reține 25% contribuții sociale, 10% contribuții de sănătate, iar ce rămâne este taxat cu 10% drept impozit pe venit.

Guvernul vrea să majoreze salariul minim brut la 2.080 de lei, începând cu 1 decembrie 2018, pentru muncitorii necalificați. Acesta înseamnă 1.260 de lei net, cu 100 de lei mai mult decât cel din prezent.

Angajații cu studii superioare care au cel puțin un an vechime ar urma să primească, din decembrie 2018, un salariul minim brut de 2.350 de lei, ceea ce înseamnă 1.413 lei net.

Totodată, angajații care au cel puțin 15 ani de vechime în muncă nu mai pot fi angajați decât pe minimum 2.350 de lei brut, adică tot 1.413 lei net.

Nivelul salariului minim brut pe ţară se stabileşte anual, prin Hotărâre de Guvern.

Avem imaginile din Catedrala Mântuirii! Altar şi icoane poleite de aur, 8 lifturi, fântâni arteziene şi locuri de joacă ... Haos în trafic! Tramvaiul 41 va fi oprit din circulație în acest weekend! Cu ce vor putea circula călătorii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x