Deratizarea mortală din Timișoara s-a făcut complet ilegal! Firma a fost înfiinţată în 2015 și a scăpat de verificări! Avocatul patronului: „Nu avea de unde să ştie!”

Deratizarea mortală din Timișoara s-a făcut complet ilegal. Firma a fost înfiinţată în anul 2015, iar la vremea respectivă a obţinut autorizaţie pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, fără să aibă vreodată aviz pentru utilizarea substanţei letale.

De doi ani, societatea comercială nu mai avea nici autorizaţie de funcţionare. Ar fi trebuit să fie închisă, dacă cineva ar fi controlat-o.

O echipă Observator a vorbit cu specialişti avizaţi despre cum trebuie făcută în mod corect o deratizare autorizată.

„Substanța ce a fost folosită este încadrată la gradul 1 de toxicitate. Produce o mortalitate de 90% în întreaga lume şi foarte puţine persoane au putut supravieţui. Cei care au supravieţuit, au supravieţuit pentru că nu au stat suficient timp în acea încăpere”, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI, toxicologie.

„Ele se folosesc pentru dăunătorii cerealelor, pentru gazarea acestora, se pot folosi şi în spaţii deschise pentru rozătoare, dar doar în câmp deschis. Acestea nu se folosesc pentru dezinsecţia obişnuită”, a spus Mihaela Ciuta, expert chimist.

Patronul firmei care a făcut deratizarea mortală, Ioan Sorin Buţă, nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor. Avocatul său a venit cu toate detaliile şocante despre substanţa neurotoxică.

„Nu a cumpărat-o cu factură, cu chitanţă, a cumpărat-o de la acest individ, această cunoştinţă care se ocupă cu comercializarea unor astfel de produse. Nu avea de unde să ştie cât este de toxică.​”, a spus Călin Staiculescu, avocatul firmei de deratizare.

Însă, el ar fi avut de unde să ştie dacă ar fi procurat substanţa în mod legal. Cu aviz de la instituţiile abilitate. Sau dacă ar fi fost autorizat sa facă deratizări. Ori verificat de cineva. Şi aceste lucruri au lipsit cu desăvâşire!

Din 2017, societatea nu a mai reînnoit nici autorizaţia, nici contractul cu medicul veterinar care trebuia să verifice substanţele utilizate la deratizare. Deci, nu ar mai fi trebuit să existe pe piaţă, dacă cineva ar fi verificat.

O astfel de societate are nevoie de avize de la patru instituţii abilitate. DSP, DSV, Poliţie şi Primărie.

Mihai Alexandru are o firmă de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Cu raticide letale, cum ar fi fosfura de aluminiu, nu lucrează. Există lege pentru folositea acestor substanţele care stârpesc rozătoarele. O deratizare obişnuită se face cu substanţe ce nu emană gaze letale şi nu sunt accesibile oamenilor.

Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai sus din Observator.

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri