Antena Căutare

Despagubire: 5.000 de euro, pentru o muscatura de caine

Stapanii sunt responsabili pentru prejudiciile produse de animale, a stabilit Tribunalul Bucuresti, care a obligat, in premiera, ca proprietarii unui caine care a muscat o femeie sa-i plateasca victimei despagubiri de 5.000 euro. Acesta este primul caz in care o victima primeste daune de la stapanii unui caine, intr-un dosar civil.

Tribunalul Bucuresti a dat vineri publicitatii motivarea verdictului dispus la 26 februarie, prin care a dispus ca proprietarii animalului eutanasiat intre timp si rudele in curtea carora se afla patrupedul la momentul incidentului sa-i plateasca victimei Gabriela Barbu, in solidar, daune de 5.000 euro.

De precizat ca victima a cerut initial aproximativ 74.000 euro, dar instanta a stabilit cuantumul despagubirilor tinand cont de faptul ca femeia nu a putut produce dovezi din care sa rezulte cheltuielile suportate de ea in urma incidentului.

Verdictul a fost pus la capatul unui proces deschis in 2004, care a durat sase ani, deoarece plangerile penale facute de victima au suspendat latura civila a cauzei. In decembrie 2008, procesul civil a fost reluat.

Fapta s-a petrecut in urma cu noua ani in curtea unor vecini de-ai victimei, unde un cuplu venise in vizita cu patrupedul. In urma incidentului, Gabriela Barbu a suferit o operatie la nivelul fetei si a fost spitalizata cinci zile. Ea a reclamat instantei ca a ramas cu infirmitati fizice si psihice.


CODUL CIVIL
Conform motivarii acestei decizii, omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul pe care il face prin fapta sa, dar si prin neglijenta sau imprudenta sa, iar Codul Civil prevede ca proprietarul unui animal este responsabil de prejudiciul cauzat de acesta.

Desi, la data la care a avut loc incidentul, fapta nu era incriminata penal, Tribunalul Bucuresti retine ca stapanii aveau totusi obligatia de a tine cainele inchis sau cu botnita, mai ales ca stiau ca este un caine periculos. Stapanii trebuia sa ia toate masurile pentru ca animalul sa nu produca vreun prejudiciu cuiva, arata instanta.

Sursa: www.jurnalul.ro

Diplomatul penal, Silviu Ionescu, arestat pentru 29 de zile... Bucuresti: Oprescu vrea referendum pentru salubrizare. Gropile raman!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x