Antena Căutare

Dezolare si ras amar la protestele din Piata Victoriei

Tipete ascutite. Zeci de mii de voci scandeaza “Jos Guvernul!”. Oamenii sunt inarmati cu fluiere. Zgomotul nu se opreste nicio clipa. Aceasta a fost atmosfera din Piata Victoriei.

Sursa foto: Paul Chirila

Spatiul amenajat in mijocul Pietei Victoriei este neincapator, nimeni nu mai este lasat sa intre. Ca urmare, un numar mare de oameni stau pe trotuare, pazite de jandarmi. Cei din mijlocul pietei au sute de steaguri cu numele sindicatelor si pancarte cu mesaje la adresa Guvenului. (vezi masurile de austeritate propuse de guvernul Boc)

In jurul Pietei, viata romanilor curge normal. In parcul Kiselef, bunicutele isi distreaza copilasii. "Generatia amanetata", dupa cum sint numiti copiii de azi, ride, fara a sti ce se intimpla la citeva sute de metri distanta.

La ora 11 si 11 minute, s-a dat semnalul inceperii oficiale a mitingului. Sint zeci de mii de oameni veniti din intreaga tara. Protesteaza impotriva masurilor anuntate de presedintele Traian Basescu in numele guvernului Boc. Basescu si Boc sint tintele majoritatii mesajelor. Un cosciug de mici dimensiuni, cu o papusa in el si o cruce cu fotografia lui Basescu este purtat de doua femei spre inima manifestatiei.

Unul dintre participanti este imobilizat pe o targa si transportat de medici. Restaurantele si cafenelele din apropierea Pietei Victoriei sunt pline ochi, fie cu protestatari purtand insemnele sindicatelor, fie cu oameni veniti doar sa asiste la demonstratie.

Indemnati de presedintele confederatiei, sindicalistii si-au unit vocile, strigand "Greva generala!", "Demisia" sau "Jos Guvernul".

"Lansez un apel catre presedinte. Am venit aici ca sa sanctionam puterea!" se aude la microfon vocea liderului sindicalistilor. "Sa le amintim celor de la guvernare ca noi i-am pus acolo, prin vot" completeaza acesta.

Sunt prezenti oameni de toate varstele, atat sindicalisti cat si oameni obisnuiti, veniti sa asiste.

Liderul pretestatarilor promite: "Nu vom pleca din aceasta piata pana cand ei nu vor pleca din cladirea Guvernului."

O doamna care face parte din sindicatul BNS a acceptata sa vorbeasca cu noi: "Am venit ca sa ne cerem drepturile. Ca hotii astia sa nu ne mai ia banii!".

Doamna este foarte optimista in ceea ce priveste succesul protestului. "Cred ca vom avea success. Da, au mai fost proteste, insa nu unul de asa mare amploare.". Despre posibilitatea unor ciocniri cu jandarmii, protestatara a spus ca inca nu au existat incidente, insa daca va "iesi scandal", sigur se vor opune.

Minutele trec si sindicalistii continua protestul. Lor li s-au alaturat multi alti bucuresteni, manati de aceeasi dorinta de a se face dreptate. Parintii sindicalistilor fac parte dintre ei. Scuarul este plin, asa ca ei sunt obligati sa asiste de pe margine, sub atentia stricta a jandarmilor. Tatal striga : ,,Ar trebui sa fim si noi acolo cu copiii nostri; nu ne lasa jandarmii!" in timp ce mama scoate cateva tipete inabusite. Alte ecouri din multime se aud: "Ajunge cu jaful! Vrem sa municm!"

Ambulantele nu se mai afla acolo strict in scop medical; multi angajati pe ambulanta din Bucuresti, Prahova, Constanta, Iasi au venit pentru a-si cere drepturile. Cum spune o simdicalista : ,, una a fost sa nu ne plateasca pentru ore suplimentare, alta e ce fac acum".

Desi nu are de gand sa plece pana nu primeste un raspuns, la fel ca ceilalti, femeia nu prea are sperante. ,,Nu cred ca o sa facem ceva, dar incercam. O sa stau pana diseara. Sunt divortata, am un copil acasa pe care il cresc singura si cu patru milioane pe luna nu fac nimic. Daca nu revin asupra deciziei lor, si eu si alti colegi plecam in strainatate. Pai ce sa facem aici?"

Atat sindicalisti cat si sustinatori penduleaza intre disperare si un optimism palid. De o parte sunt pancarte cu mesaje vindicative, pe alta parte, cei mai inventivi inalta banere impotriva lui Basescu sau Boc precum ,,Arde-l pe Pinocchio". Simpli trecatori striga "Boc e un pinguin, Basescu jos, ar trebui spanzurat", ,,vrem capul lui Basescu". Pe tricoul unei protestatare este lipit mesajul "Sentinta lor: Sa traiti, daca puteti!".

Intre timp li s-au alaturat si politistii din provincie.

Vicepresedintele BNS ii indemana pe cei adunati in Piata Victoriei: "Sper ca pe 31 sa ne gasim in numar la fel de mare, daca se poate si mai mare!".

Posteaza si tu aici imaginile pe care le-ai surprins in Piata Victoriei!

Doborati de proteste: 15 oameni au lesinat si 3 au fost transportati la spital... Protestatarii dau dovada de inventivitate:"Dansul pinguinului", masa bogatului si masa saracului, in Piata Vic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x