Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Dezvăluirea procurorilor: În casa suspectului din Caracal a fost găsit un corp carbonizat

Asociaţia procurorilor AMASP susţine că, la percheziţia făcută în casa bărbatului din Caracal suspect în cazul dispariţiei fetei de 15 ani, a fost găsit un corp carbonizat. Potrivit aceleiaşi surse, procurorul de caz nu a interzis nimănui să intre în locuinţă înainte de oră 6.00 şi că niciun vecin nu a apelat 112 ca să reclame că ar fi auzit ţipete.

Asociaţia procurorilor AMASP susţine că, la percheziţia făcută în casa bărbatului din Caracal suspect în cazul dispariţiei fetei de 15 ani, a fost găsit un corp carbonizat. Potrivit aceleiaşi surse, procurorul de caz nu a interzis nimănui să intre în locuinţă înainte de oră 6.00 şi că niciun vecin nu a apelat 112 ca să reclame că ar fi auzit ţipete.

„În ultimele 24 de ore au existat multe informaţii în spaţiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanţii autorităţilor. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autorităţile statului, în acest caz, nu au reuşit să salveze viaţa a două tinere, nici să arătăm vinovaţi sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare. Între obligaţia de rezervă şi datoria noastră faţă de beneficiarul sistemului de justiţie, cetăţeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze şi să tragă concluziile pe care le consideră corecte”, a scris asociaţia pe pagina de Facebook.

AMASP prezintă următorul film al evenimentelor:

„Miercuri, 24.07.2019- ziua în care victima a dispărut

Joi, dimineaţa, 25.07.2019- părinţii victimei anunţă poliţia cu privire la dispariţie

Joi, ora 11,00- victima apelează Serviciul de Urgenţă 112 de mai multe ori

Joi, ora 15,30- Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal

Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanţa provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informaţii

Joi, ora 19,15- este primită informaţia că victima ar putea fi in 3 locaţii dintr-o comună

Joi, ora 19,50- sunt emise mandate de percheziţie pentru cele 3 locaţii

Joi, ora 19,58- se intră cu mandatele de percheziţie în cele 3 locaţii

Joi, ora 19,58- 21,00- se efectuează cele 3 percheziţii fără a fi identificată victima sau alte probe

Joi, ora 21.00-vineri 02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informaţie despre un autoturism implicat într-o altă speţa asemănătoare

Vineri, ora 02,00- se identifică proprietarul autoturismului

Vineri , ora 02,00- sunt trimise echipaje de poliţie în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate

Vineri, ora 02,20- sunt solicitate mandate de percheziţie pentru locaţia suspectă si alte 2 posibile locuri

Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziţie de la instanţă

Vineri , ora 03,15- Politia anunţă că nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05,30- se constituie echipa de poliţişti

Vineri, ora 06,00- se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziţie, inclusiv în locuinţa suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit ţipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile şi cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condiţiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informaţii la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roşu, un brad, câinii si un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceştia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Direcţiei de Operaţiuni Speciale a venit de la Bucureşti şi la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se ştia locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliţie au fost trimise să facă investigaţiile necesare iar procurorii au dat indicaţii ca la cel mai mic semn de activitate să intre. Niciun procuror nu a interzis poliţiştilor să intre în locaţie, aceştia comunicând că nicio activitate nu se auzea şi nu se observa în interiorul curţii sau al casei.

Ulterior acestor activităţi, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat si au putut simţi miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziţiei un corp a fost găsit carbonizat.”

AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz şi dacă au existat erori sau încălcări ale dispoziţiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârşit.

„Înţelegem că toate autorităţile statului au o obligaţie pozitivă de a interveni şi de a apăra viaţa şi integritate cetăţenilor, ceea ce presupune ca în condiţii de urgenţă, în care timpul este de esenţa îndeplinirii acestei obligaţii să existe dispoziţiile legale şi mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situaţie nu au existat aceste mijloace şi că autorităţile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viaţă. Suntem conştienţi că nicio explicaţie şi nicio analiză a situaţiei juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile şi nu va şterge durerea resimţită în aceste momente de familiile şi prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanţele noastre!”, încheie asociaţia.

Sursa : news.ro

Recomandari