Antena Căutare

Doar 8% din romani mai spera ca o sa le mearga mai bine in 2011

Peste jumatate dintre romani considera ca perspectivele financiare se vor inrautati in acest an, iar 87% afirma ca starea econo­miei s-a inrautatit in 2010 fata de 2009, arata un studiu realizat de GfK pentru Comisia Europeana. Acelasi studiu arata ca doar 8% spera ca anul acesta sa le mearga mai bine si ca doar 12% reusesc sa puna bani deoparte.

Indicele general de incredere a populatiei a atins o medie anuala de -54, anul 2010 fiind cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii 10, po­trivit Barometrului de incredere a Consuma­torului realizat de GfK pentru Comisia Europeana.

Peste doua treimi dintre romani considerau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in timp ce doar 6% credeau ca este mai buna. In privinta perspec­tive­lor financiare, mai mult de jumatate dintre romani, cu 20% mai multi peste nivelul din decembrie 2009, spun ca acestea se vor inrautati.

Totusi procentul din decembrie 2010 a scazut cu 1% in comparatie cu lunile de vara, in conditiile in care in luna decem­brie toti oamenii sunt, in general, mai optimisti. In acelasi timp, doar 15% sunt de parere ca perspec­tivele financiare se vor imbunatati.

75% se asteapta la scumpiri in 2011

Aproximativ 87% din cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres anul trecut in comparatie cu 2009.

Numai pentru 1,5% din romani situatia a cunoscut o imbunatatire in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2011 sunt si ele destul de reduse, doar 8% asteptand sa le mearga mai bine. In ceea ce priveste asteptarile privind evolutia inflatiei se remarca o tendinta negativa.

Aproximativ 75% din romani se asteapta la o crestere a preturilor anul acesta, in timp ce pen­tru anul trecut 72% se asteptau la scumpiri. De altfel, procentul celor care au constatat ca preturile au crescut in 2010 s-a majorat cu 10%. In ultima luna a anului trecut, persoanele chestionate au fost mai optimiste in privinta somajului.

Daca in perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut 85% isi faceau griji in privinta sigurantei locului de munca, pro­centul pesimistilor a scazut la 80% in luna decem­brie 2010.

Tot articolul, in Financiarul

Taximetristrii bucuresteni, la control!... Focar de hepatita A, la Simleu Silvaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x