Antena Căutare

Domeniile care devin vedete. Unde se găsesc cele mai multe locuri de muncă în România

Câteva domenii de activitate au devenit adevăratele vedete ale locurilor de muncă în România.

Domeniile care devin vedete. Unde se găsesc cele mai multe locuri de  muncă în România
| shutterstock.com/Minerva Studio

Câteva domenii de activitate au devenit adevăratele vedete ale locurilor de muncă în România.

În România, șomajul se află în plin process de scădere. Rata şomajului a ajuns în luna martie la valoarea de 6,4%, fiind în scădere cu 0,3 procente prin comparaţie cu perioada similară din 2015, conform Institutului Național de Statistică.

Totuşi, şomajul în Uniunea Europeană, dar şi în România, a ajuns în martie la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Există, însă, câteva domenii de activitate unde locurile de muncă se găsesc cu multă ușurință.

Domeniul în care sunt disponibile cele mai multe locuri de muncă în luna mai a acestui an este cel al vânzărilor. Spre exemplu, la 23 mai, la nivel national erau disponibile peste 1.800 de joburi ca agenți de vânzări, conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Domeniul medical se află în plină ascensiune

În România, domeniul medical se află într-o continuă dezvoltare. În trimestrul al doilea al anului 2015 au fost disponibile peste 6.000 de locuri de muncă, fapt ce a reprezentat o creștere cu 25% față de același trimestru al anului 2014.

Dacă vom compara cifra de 3.500 (numărul medicilor care părăsesc România anual) și cifra de 6.000 (numărul locurilor de muncă disponibile), aflăm că personalul medical care alege să lucreze în Occident are la dispoziție mai multe locuri decât poate efectiv ocupa în România.

Acesta este și motivul pentru care în țara noastră a fost lansată prima platformă online din România dedicată joburilor din domeniul medical, inclusiv pentru asistenti medicali. Platforma, care are un design foarte atractiv și ușor de utilizat, a fost creată pentru a le oferi o șansă binemeritată tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în sistemul medical.

În prezent, pe MEDIjobs sunt depuse peste 5.000 de CV-uri, la care se adaugă în medie 20 de noi CV-uri în fiecare zi. În mai puțin de un an de funcționare, MEDIjobs a devenit una dintre cele mai mari, dar și cele mai active comunități online care adună sub aceeași umbrelă specialiști din domeniul medical românesc.

În plus, peste 300 de companii medicale sunt prezente în cadrul platformei.

Salariile medicilor ar putea crește

Încă o veste bună vine din partea Guvernului, catre încearcă să oprească migrația medicilor din România spre Occident. Astfel, după discuții cu partenerii sociali, s-a convenit asupra unor variante de plată care ar trebui să intre în vigoare la 1 august 2016.

Astfel, un medic primar cu gradaţia 5 va câştiga 5.105 lei, un medic specialist 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale, 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate, 1.718 lei. proiectul propune o creştere cu aproximativ 10% a salariilor debutanţilor din sistemul de sănătate. Prin urmare, un medic rezident anul I gradaţia zero ar urmă să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale ar primi 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă va câștiga 1.444 lei. Impactul bugetar al acestor măsuri ar fi de 2,29 de miliarde de lei.

Domeniul IT a fost și va rămâne privilegiat

În domeniul tehnologiei informaţiei, România se află pe locul 1 în Europa şi pe locul 6 la nivel mondial în domeniul numărului de specialişti certificaţi în IT. Există, astfel, peste 100.000 de specialişti, dintre care 42.000 sunt de înaltă calificare, iar rata şomajului în acest domeniu de activitate tinde spre zero.

Forţa de muncă vastă şi capacitatea tinerilor de a vorbi cel puţin o limba străină au făcut din România o destinaţie atractivă pentru companiile care externalizează serviciile de relaţii cu clienţii, în timp ce numărul mare de specialişti în IT reprezintă un mare punct de atracţie pentru companiile care externalizează serviciile din domeniul tehnologiei informaţiei.

În ultimii 10 ani, aproximativ 20 de call-center-uri majore şi organizaţii în cadrul cărora departamentele de relaţii cu clienţii sunt importante şi-au deschis centre de activitate în România.

Content Marketing

Vladimir Putin amenință țara noastră: "Sunteți în raza de acțiune a rachetelor ruse!" Ce măsuri ia România!... VIDEO: Aveți mare grijă! Cum îți dai seama că orezul pe care-l cumperi e natural sau "din plastic"!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x