Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Adela

Două dosare care-l vizează pe Lucian Onea, pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, în şedinţa de miercuri, două dosare care-l vizează pe Lucian Onea, procuror suspendat din funcţie după trimiterea în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni. Într-unul dintre dosare sunt vizaţi şi alţi patru procurori.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, în şedinţa de miercuri, două dosare care-l vizează pe Lucian Onea, procuror suspendat din funcţie după trimiterea în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni. Într-unul dintre dosare sunt vizaţi şi alţi patru procurori.

De la ora 11.00, pe ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM este un dosar în care-i vizează pe Alfred Savu - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, Laura Mioara Bucică – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, Giluela Deaconu – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, Lucian Onea - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcţie şi Cerasela Elena Răileanu – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni.

Cei cinci sunt acuzaţi de încălcarea art 99 lit h) din Legea 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Articolul invocat prevede “nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

De la ora 13.00, pe ordinea de zi a şedinţei se află dosarul 4/P/2019 în care Onea este acuzat că a încălcat prevederile art 99 lit) b, respectiv ”încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, în 23 iulie, suspendarea din funcţie a procurorului Lucian Onea, trimis în judecată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru comiterea mai multor infracţiuni.

În 15 iulie, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a anunţat trimiterea acestuia în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Mircea Negulescu, revocat din magistratură prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis, după decizia CSM.

”Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Onea Lucian Gabriel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Negulescu Mircea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au transmis, luni, reprezentanţii SIIJ.

În rechizitoriu, procurorii susţin că Lucian Onea, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în instrumentarea a două dosare penale, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, ”l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul”.

”De asemenea, în calităţile menţionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată. Totodată, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător”, susţin procurorii.

În rechizitoriu, se mai reţine că cei doi, în mod repetat, în perioada aprilie – mai 2015, ”l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în ianuarie, ca procurorul Lucian Onea, revocat de la DNA Ploieşti, să îşi continue activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, unitate de unde provenea.

Sursa : news.ro

Recomandari