Antena Căutare

E lege! Se dau 10.000 de lei de la stat. Ce trebuie să faci

Guvernul propune modificarea legii privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care, în urma unor dezastre naturale, suferă stricăciuni ale locuinţelor sau vătămări corporale. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, limita acestor ajutoare este de 10.000 de lei pe an, dar, în cazuri justificate, ea poate creşte.

Guvernul propune modificarea legii privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care, în urma unor dezastre naturale, suferă stricăciuni ale locuinţelor sau vătămări corporale. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, limita acestor ajutoare este de 10.000 de lei pe an, dar, în cazuri justificate, ea poate creşte.

"Se propune stabilirea unui nivel recomandat al ajutorului de urgenţă, precum şi o limita maximă situată la 10.000 lei pentru familiile sau persoanele singure, în funcţie de situaţiile de necesitate sau deosebite cu care se confruntă acestea", se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Muncii.

Iată cum se acordă banii:

Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure ale căror locuinţe şi bunuri deţinute în locuinţa au fost distruse din cauza calamitaţilor naturale, inundaţiilor, incendiilor sau altor situaţii similare, nivelul recomandat al ajutorului de urgenţă este următorul:
a) 1.500 lei pentru locuinţe şi bunuri deţinute distruse în proporţie de până la 25%;
b) 3.000 lei pentru locuinţe şi bunuri deţinute distruse în proporţie de până la 50%;
c) 5.000 lei pentru locuinţe şi bunuri deţinute distruse în proporţie de până la 100%.

Aceste sume se propun a fi utilizate şi în situaţii de necesitate datorate accidentelor.

În cazul decesului unei persoane, sumele se majorează cu valoarea ajutorului de deces stabilit în legea pensiilor, dacă familia nu se califica să primească acest ajutor. În plus, dacă un membru al familiei a fost rănit, ajutorul se suplimentează cu 1.500 de lei.

Nu este singurul tip de ajutor.

"Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure aflate în situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, nivelul recomandat al ajutorului de urgenţă este următorul:
a) 1.000 lei pentru situaţii deosebite mai puţin grave;
b) 2.500 lei pentru situaţii deosebite grave;
c) 4.000 lei pentru situaţii deosebite foarte grave"
, se mai arăta în nota de fundamentare a actului normativ.

Suma poate fi mai mare decât plafonul de 10.000 de lei, în anumite cazuri. "Pentru acordarea de ajutoare de urgenţă în cuantum majorat peste limita maximă de 10.000 lei, se prevede că agenţiile teritoriale să prezinte un referat pentru aprobare la Agenţia Naţională pentru Plăti şi Inspecţie Socială", se mai arăta în nota de fundamentare.

Iată criteriile în funcţie de care se acordă ajutorul:

În funcţie de situaţia pentru care se solicita, se prevede că la acordarea ajutoarelor de urgenţă să se ţină cont de următoarele criterii, după caz:

a) gradul de distrugere a locuinţei şi a bunurilor deţinute de familie sau de persoană singură;

b) tipul locuinţei;

c) asigurarea obligatorie a locuinţei potrivit prevederilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicata şi cuantumul despăgubirii;

d) bolile şi afecţiunile medicale şi gravitatea acestora;

e) perioada de tratament medical şi de recuperare medicală;

f) nivelul de decontare al serviciilor medicale, al medicamentelor, al ortezelor, protezelor, dispozitivelor medicale etc. de către casele de asigurări sociale de sănătate sau de terţi;

g) calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate;

h) calitatea de asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale;

i) tipul familiei şi numărul membrilor din familie;

j) veniturile nete lunare pe membru de familie sau ale persoanei singure;

k) nivelul de îndatorare al persoanei sau familiei ce poate determina situaţii de risc de excluziune socială;

l) posibilitatea de susţinere din veniturile proprii, fără afectarea nevoilor de trai minimale definite de Legea asistenţei sociale nr.292/2011, a cheltuielilor suplimentare generate de situaţia de necesitate sau deosebită;

m) complementaritatea unor forme de sprijin din surse publice sau private.

SURSA: BunaZiuaIasi.ro

Video. Iarna își intră în drepturi. Ninge ABUNDENT în România! Care sunt şoselele afectate... Surprize de la METEO. Ce se întâmplă cu vremea în acest weekend...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x