Live acumFilm: Misiune imposibila: Protocolul Fantoma
Prime Time 20:00iUmor extraViral

Echinocțiul de toamnă va avea loc luni, 23 septembrie! Cum te va afecta această zi

Echinocţiul de toamnă se va produce în acest an luni,  23 septembrie, la 10:50, ora României, a anunțat site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocţiul de toamnă se va produce în acest an luni, 23 septembrie, la 10:50, ora României, a anunțat site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, în emisfera nordică, are loc echinocţiul de toamnă. De cele mai multe ori, până în preajma acestei date, vremea rămâne caldă şi stabilă, cu aspecte de vară. Apoi, sezonul rece îşi face simţită prezenţa tot mai mult.

Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ, iar anul acesta are loc astăzi, pe 23 septembrie.

După echinocţiu, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în jurul datei de 21 decembrie. Ca efect, dacă până acum temperaturile maxime se realizau târziu, pe la orele 17. 18, după această dată, acestea vor creşte doar până spre orele 14.15, uneori chiar mai devreme. În plus, creşterea nopţilor va favoriza temperaturi minime tot mai scăzute.

Echinocţiul de toamnă este de fapt al doilea echinocțiu dintr-un an, pentru că primul este cel de primăvară, când Soarele traversează ecutorul ceresc din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie. Punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punct vernal. Situaţia este diferită de la o emisferă la alta, atunci când în cea nordică este echinocţiu de primăvară, în cea sudică vorbim de echinocţiu de toamnă şi invers.

Obiceiuri și superstiții la echinocțiul de toamnă

La țară, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea acestui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.

Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.