Antena Căutare

Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor: Primăria Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica nu îşi onorează obligaţiile de plată asumate, deşi există bani

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor şi acuză totodată Primăria Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica că nu îşi asumă responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni, întrucât nu îşi onorează obligaţiile de plată.

”Din cauza neachitării de către PMB şi Termoenergetica a plăţilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucureşti, Elcen se apropie periculos de situaţia în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz şi nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajaţi. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde şi a căldurii la consumatori”, arată Elcen într-un comunicat.

Reprezentanţii Elcen spun că societatea face eforturi deosebite pentru a produce şi livra fără sincope energia necesară alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor ”ţinând cont de contextul dramatic şi absurd” creat de lipsa de interes a PMB pentru infrastructura critică a Capitalei.

”Având în vedere că: PMB nu a virat sumele pentru plata gazelor necesare pentru producerea şi livrarea agentului termic către populaţie, aferente lunilor decembrie 2019 (104.258.746) şi ianuarie 2020 (106.315.578 lei), deşi în conformitate cu Convenţia de plată a gazelor aprobată în CGMB prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 şi semnată ulterior de toate părţile implicate, PMB are obligaţia de a bugeta şi aloca, conform legislaţiei aplicabile, aceste sume; RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de Elcen ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET, (...) Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să-şi respecte obligaţiile de plată atât a subvenţiei, cât şi a pierderilor generate de RADET”, mai arată comunicatul.

Compania precizează că la data de 14 ianuarie 2020, s-a emis factura nr. 1154292 în valoare de 169.737.732 lei pentru energia termică livrată de Elcen către Termoenergetica conform prevederilor contractuale. Data scadentă a acestei facturi este 29 ianuarie 2020. Valoarea constituie creanţă neîncasată, întrucât factura nu a fost achitată până la acest moment.

Elcen arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET

Elcen mai arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET aflată în procedură de faliment în valoare de 87 milioane lei aferentă lunii noiembrie 2019 şi, de asemenea, are obligaţia compensării valorice a pierderilor financiare datorate aprobării cu întârziere a tarifelor, înregistrate de RADET în 2018 în cuantum de aproximativ 60 milioane lei, aprobată în şedinţa CGMB din 24 octombrie 2019.

În prima decadă a lunii februarie devine scadentă subvenţia plătibilă de PMB faţă de Termoenergetica pentru energia termică livrată în luna decembrie 2019, în valoare de 212,6 milioane lei.

”În ipoteza contrară, în care subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei Municipiului Bucureşti nu este plătită conform Convenţiei de plată a gazelor, sistemul de termoficare din Municipiul Bucureşti ar putea fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a Elcen şi, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze, Romgaz, prin neîncasarea creanţelor. Elcen analizează această situaţie şi ia toate măsurile necesare pentru efectuarea demersurilor legale în vederea recuperării sumelor restante neachitate”, mai arată producătorul de energie.

Termoenergetica a fost înfiinţată prin HCGMB nr. 145/11.03.2019, cu un capital social iniţial în valoare de 120.000 lei, urmând ca aportul de capital să crească după finalizarea operaţiunii de divizare a Energetica.

Prin Hotărârea nr. 582/24.12.2019, Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis o diminuare a capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti prin alocarea către Termoenergetica a unei părţi din patrimoniul acesteia, cu suma de 217,95 milioane lei.

”Aşadar, în conturile Companiei Municipale Energetica există o sumă disponibilă în valoare de aproximativ 217 milioane de lei, bani ce pot asigura capitalul necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica”, mai arată Elcen.

Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET

De la 1 decembrie 2019, Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET, devenind noul operator de energie termică al Capitalei.

”Deşi, în cadrul şedinţei CGMB din 14 noiembrie 2019 s-a aprobat o majorare de capital de 645,88 milioane lei, bani pe care PMB s-a angajat că îi va vira în contul companiei, această valoare există doar pe hârtie. Această majorare de capital nu a fost realizată nici măcar prin constituirea unui capital de lucru necesar pentru ca Termoenergetica să poată să asigure garanţia continuării furnizării energiei termice în Municipiul Bucureşti în sezonul de termoficare decembrie 2019 - martie 2020, deşi existau condiţiile necesare pentru virarea de către PMB a sumei de 217.954.000 lei, în contextul în care Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis o diminuare a capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti”, precizează Elcen.

Aceasta subliniază că Bucureştiul este la un pas să rămână fără apă caldă şi căldură din cauza iresponsabilităţii, a lipsei de transparenţă şi a dezinteresului grav faţă de cetăţeni manifestat de Municipalitate.

”Deşi are la dispoziţie suma de 217.954.000 lei, rezultată din diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti, PMB nu a adoptat nici o măsură pentru alocarea acestei sume în vederea susţinerii sistemului de termoficare a Municipiului Bucureşti în sezonul de termoficare 2019-2020, fie prin plata in avans a sumelor aferente lunilor decembrie 2019 şi ianuarie 2020, conform prevederilor Convenţiei de justificare a avansurilor nr. 1/2019, fie prin constituirea unui capital de lucru necesar pentru ca Termoenergetica să poată să asigure garanţia continuării furnizării energiei termice în Municipiul Bucureşti”, afirmă conducerea Elcen.

Potrivit acesteia, ţinând cont de experienţa falimentării RADET, există riscul major ca Termoenergetica să repete soarta RADET prin crearea unei situaţii similare celei anterioare, ”determinate de maniera defectuoasă în care PMB şi Termoenergetica gestionează sistemul de termoficare din Bucureşti, în sensul în care nu există garanţia achitării serviciilor prestate, nu este plătită subvenţia la timp şi se acumulează datorii”.

Elcen arată că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţiile către RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET faţă de Elcen.

”Prin neplata subvenţiei, situaţia financiară a RADET şi, implicit, stabilitatea economică generală a companiei, au fost afectate substanţial, până la intrarea în insolvenţă şi pronunţarea falimentului de către instanţă. Noua companie, Termoenergetica, ce presupune un nou început, nu este capitalizată, fiind lipsită de resursele financiare necesare acoperirii plăţilor pentru materiale în vederea lucrărilor de întreţinere sau a investiţiilor urgente în reabilitarea reţelelor de termoficare aflate într-o situaţie critică, precum şi pentru plata serviciilor furnizate de producătorul de energie termică”, menţionează Elcen.

Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice.

”PMB este principalul vinovat pentru falimentul RADET, pentru situaţia incertă în care se află noul operator de energie termică al capitalei, pentru riscul crescut de intrare în faliment al Elcen şi pentru compromiterea sistemului de termoficare din Bucureşti. A avea resurse financiare disponibile pentru ca apa caldă şi căldura să ajungă în condiţii de siguranţă la bucureşteni şi a alege să le direcţionezi în acţiuni de imagine care nu au nicio legătură cu serviciul public de interes major pentru oameni se numeşte rea voinţă, indolenţă şi dispreţ faţă de nevoile sociale reale ale comunităţii”, concluzionează conducerea Elcen.


Sursa : news.ro

DSP Sibiu: 35 de cazuri de gripă, internate în spital, între care 20 la copii/ În colectivităţi au fost raportate 94 caz... Vrancea: Factor poştal, acuzat că şi-a însuşit banii de pensii, alocaţii şi alte prestaţii sociale/ Prejudiciul este est...
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Petru s-a trezit din anestezie! Alice refuză să-l aducă pe Robi la spital
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Petru s-a trezit din anestezie! Alice refuză să-l aducă pe Robi la spital Joi, 21.09.2023, 21:30
Parteneri Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Catine.ro Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Happy Channel Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Libertatea.ro Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Ziare.com Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă AntenaSport Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Elle Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Spynews.ro Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani BZI Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe HelloTaste.ro Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Antena3.ro NASA estimează că asteroidul Bennu s-ar putea izbi de Pământ. Când ar avea loc impactul cataclismic NASA estimează că asteroidul Bennu s-ar putea izbi de Pământ. Când ar avea loc impactul cataclismic useit Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Wall-Street Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Kudika Care e numele din BULETIN al Andreei Marin. NIMENI nu a știut asta până acum Care e numele din BULETIN al Andreei Marin. NIMENI nu a știut asta până acum Playtech Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Redactia.ro Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă enorm: "reţeta magică" Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă enorm: "reţeta magică" Observator Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe MediCOOL Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă HelloTaste FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar ProSport Meteorologii Accuweather au modificat PROGNOZA. Pe ce dată se strică vremea în România Meteorologii Accuweather au modificat PROGNOZA. Pe ce dată se strică vremea în România Gandul Avertizare climatică de la ANM. Vremea în luna octombrie nu va mai fi la fel, se întâmplă un fenomen ciudat Avertizare climatică de la ANM. Vremea în luna octombrie nu va mai fi la fel, se întâmplă un fenomen ciudat CanCan Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului DeParinti Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor ZUTV Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții UseIT Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Super Neatza, 22 septembrie 2023. Rețeta lui Vlăduț: Pachețele de toamnă Super Neatza, 22 septembrie 2023. Rețeta lui Vlăduț: Pachețele de toamnă Vineri, 22.09.2023, 12:01
x