Live acumObservator 16 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Eliminarea pensiilor speciale aduce primele proteste. Birourile au rămas goale și ședințele au fost suspendate

Măsura eliminării pensiilor speciale pentru anumite categorii de români atrage după sine și primele nemulțumiri. Peste 6.000 de grefieri anunță că vor intra în grevă din pricina abrogării pensiilor de serviciu.

Pensiile speciale eliminate

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) anunţă că peste 6.000 de grefieri ies miercuri în faţa instanţelor şi parchetelor din ţară pentru a protesta în legătură cu abrogarea pensiilor de serviciu.

"Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10,00, peste 6.000 de grefieri vor ieşi în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii plenului Camerei Deputaţilor, timp în care vor fi închise arhivele şi registraturile şi suspendate şedinţele de judecată. Motivul îl reprezintă soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar", se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a SNGJD.

Sindicatul susţine că, deşi în şedinţa din data de 10 decembrie Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie.

Sindicaliştii precizează că Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, însă proiectul de abrogare a pensiilor "speciale" a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii raportului de către Comisie, să fie votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

"Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete, dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)", mai spune sindicatul.

Recomandari