Antena Căutare

Eliminarea vizelor pentru români rămâne un vis! Ambasadorul SUA, declarații tranșante: „Din păcate, nu cred”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a vorbit despre șansele ca Statele Unite să elimine vizele pentru români în viitorul apropiat.

Eliminarea vizelor pentru români rămâne un vis! Ambasadorul SUA, declarații tranșante: „Din păcate, nu cred” Galerie
Eliminarea vizelor pentru români

Declarațiile ambasadorului SUA au fost făcute în cadrul unui interviu acordat publicației Ziarul de Iași.

Mai jos, redăm un fragment din interviul acordat de ambasadorul SUA:

REPORTER: În luna noiembrie a anului trecut, Polonia a devenit cea de-a 39-a țară pentru care au fost eliminate vizele de intrare în SUA. Cred că putem recunoaște că a fost frustrant pentru noi, românii, să ne uităm cum Polonia a intrat în acest program și noi nu am făcut un pas concret din acest punct de vedere, deși la nivel declarativ am fost mereu lăudați ca buni parteneri: militari, economici, strategici. Credeți că există șanse ca România să fie cea de-a 40-a țară care va intra în programul „Visa Waiver”?

Adrian Zuckerman: „România și SUA au o relație extrem de bună. O repet, cum am spus în trecut, SUA este cel mai bun prieten al României, au ajutat România la capitolul apărării, la aspecte economice, industriale, chestiuni legate de educație. Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%.”

Eliminarea vizelor pentru români rămâne un vis! Ambasadorul SUA, declarații tranșante: „Din păcate, nu cred”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman

Facebook/ Ambasada SUA la București

REPORTER: Putem vorbi de un timeline realist pentru acest proiect? Nu mă gândesc la o dată exactă, dar discuția se poartă în termenii unui proces care poate dura 5-10 luni sau 5-10 ani?

Adrian Zuckerman: „Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%. Și cel mai important lucru, în opinia mea, este ca economia României să se dezvolte. Principalul lucru care ar trebui făcut pentru ca economia română să se dezvolte este eliminarea acestei culturi de corupție endemică ce a blocat evoluția țării la nivelul de acum.

Poate să mai înainteze puțin, dar ca să facă pași mari trebuie să fie eliminată această corupție. Am scris un articol în trecut în care am subliniat că România are un potențial enorm și îmi doresc să-l dezvolte, să devină una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic în Europa. Are gaz în Marea Neagră, are petrol, are minerale, are o populație educată – s-a făcut un centru de tehnologie la Cluj care este unul dintre cele mai bune din Europa –, are un potențial atât de mare care nu e exploatat și e ținut înapoi de această cultură a corupției, care trebuie să fie eliminată.”

Programul de scutire de vize

În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. Mai este bine de știut: Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie, arată profit.ro.

Gabriela Firea: Sunt 939 de cazuri de gripă sezonieră la copiii din învăţământul de stat/ A înterupe în totalitate cursu... Alis Grasu: În perioada 19- 26 ianuarie, a crescut cu 20% numărul solicitărilor, iar numărul cazurilor cu febră cu 100% ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x