Căutare Live

Tradiție importantă în Joia Mare! Ce activități sunt interzise astăzi

În Joia Mare, datinile creştine se îmbină sau se suprapun peste altele păgâne. Aşa se face că în inima Bucovinei, la Moldoviţa, noaptea care tocmai a trecut a fost prilej pentru ca huțulii să iasă din case. 

În Joia Mare, datinile creştine se îmbină sau se suprapun peste altele păgâne. Aşa se face că în inima Bucovinei, la Moldoviţa, noaptea care tocmai a trecut a fost prilej pentru ca huțulii să iasă din case.

Este vorba de o comunitate etnică unică şi un obicei rar: huţulii aprind focuri prin care încălzesc moşul, adică duhul pământului, care are nevoie de căldură şi mâncare. Drept răsplată, în toamnă, acesta le oferă oamenilor roade bogate.

Patru bucăţi de pâine vor fi aruncate în patru colţuri, formând semnul crucii, imediat după ce văpaia se aprinde. Făcările ard astfel grămada de paie pe care au strâns-o oamenii după curăţenia făcută în gospodărie.

Apoi, începe ritualul în limba huţulă. Este un obicei laic, devenit o competiţie între vecini.

Fiecare familie din comunitatea de huţuli din Moldaviţa trebuie să aibă focul ei.

În Joia Mare huţulii nu au voie să lucreze pământul, iar gospodinele încep copturile pentru Paşte. Acest grup etnic trăiește în Bucovina, Maramureș, Transcarpatia și Pocuția. Istoricii îi consideră pe huţuli ca având origini dacice, slave, cumanice sau chiar mongole.

Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai sus din Observator.

Calendar ortodox 2019 mai. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în luna lui Florar... Cea mai importantă rugăciune din Joia Mare! Este adresată Mântuitorului Iisus Hristos și alungă relele din viața ta...
Ultimele știri