Căutare Live

Execuția soților Ceaușescu. Adevărul, după 30 de ani

25 decembrie rămâne în istorie ziua care a schimbat soarta României! Elena şi Nicolae Ceauşescu erau executaţi într-o garnizoană militară din Târgovişte. Sentinţa la moarte a fost pronunţată de un aşa-numit tribunal al poporului

Execuția soților Ceaușescu - Elena și Nicolae Ceaușescu, 25 decembrie 1989

După 30 de ani, o echipă Observator a căutat răspunsuri despre execuţie. În sala judecăţii, ne-am întors alături de avocatul apărării şi de procurorul de caz.

25 decembrie 1989. Pentru prima dată, la radio şi la televiziunea română erau difuzate, în direct, colinde. „Acum nu ne mai e teamp”- titrau ziarele în ziua primului Crăciun liber. Însă ţara. încă fierbea. Soţii Ceauşescu erau la Unitatea Militară din Târgovişte. Ora 13.00 - Unitatea Militară Târgoviște- Un tribunal extraordinar ajunsese, cu elicopterul, de la Bucureşti, pentru a-i judeca. Urma un proces neobişnuit.

Tacit, toţi se înţeleseseră într-o privinţă.

Procesul începe la ora 13.20, într-o sală de judecată impovizată, chiar dacă nimeni nu era pregătit pentru ce avea să urmeze. Generalul Stănculescu avea totul pus la punct - plutonul de execuţie era deja acolo.

Citește și: Versuri dedicate Revoluției. O româncă din diaspora plânge soarta României de astăzi: „Dacă asta-i Libertatea… Nu e ceea ce-am dorit!”

„Stănculescu știu că se jucă tot timpul, făcea niște avioane din hârtie, iar soții ceaușescu stăteau aici, dar nu s-a uitat spre soții ceaușescu, deși erau prieteni de familie. În partea dreaptă, dincolo de ușă, era unul din subofițerii care a făcut parte din plutonul de execuție și care mi a mărturisit că primise ordin de la gen stănculescu că dacă noi nu puneam concluziile de pedeapsă cu moartea să tragă prin ușă. Un final pe care Ceaușescu. l-a simțit. ”, spune Constantin Lucescu.

Vezi întreaga poveste în materialul video de mai jos

Dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. Copiii fără apărare, ignorați de justiția din România... Familia Regală va participa la slujba din a doua zi de Crăciun, la Săvârşin...
Zodii norocoase în dragoste pe data de 3 octombrie 2022. Nativii care își găsesc sufletul pereche
Astrele spun că există trei zodii cu adevărat norocoase în dragoste pe data de 3 octombrie...
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2022. Leii primesc o sumă importantă de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2022 aduce schimbări în viața nativilor din zodiac. Planetele...
Parteneri
Coafuri care te îmbătrânesc. Cu ce look recomandă specialiștii în frumusețe să le înlocuiești
Catine.ro
Ultimele știri
x