Falsul chirurg estetician Matteo Politi, trimis în judecată la aproape un an de la descoperirea cazului său

Falsul chirurg estetician Matteo Politi a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru exercitarea fară drept a unei profesii, înşelăciune, participaţie improprie la fals intelectual

”Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus trimiterea in judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, cetăţean străin, pentru săvârşirii infracţiunii de exercitare fară drept a unei profesii sau activităţi în formă continuată, prev. de art. 348 Cod penal rap. la art. 393 alin. 1 din Legea 95/2006, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, a unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (9 acte materiale), unei infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, unei infracţiuni de instigare mediată la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 Cod penal şi unei infracţiuni de participaţie improprie la fals intelectual, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, rap. la art. 321 Cod penal, sub forma instigării mediate, toate cinci cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal”, anunţă Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Conform rechizitoriului, ”în perioada martie 2018 - 07.12.2018, bărbatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti”, iar în perioada martie 2018 - 07.12.2018, ”a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de Euro”.

Anchetatorii mai afirmă că în intervalul 03.09.2018 — 04.09.2018, acesta a indus in eroare două persoane vătămate, medici - prin aceea că „s-a prezentat ca fiind numitul M.M (n.r. - Matthew Mode)„. şi că ”le-a prezentat ca adevărat faptul mincinos că în scurt timp, anume până in data de 17.09.2018, va fi proprietarul unei clinici, cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a achiziţiona clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop - şi le-a determinat astfel să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spaţiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar”.

De asemenea, Politi lai este acuzat că a determinat funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician - să întocmească cu intenţie un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifică faptul că este înregistrat în evidenţele de personal ale D.S.P.M.B. cu un număr de cod parafă, deşi acesta nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecinţă, nu îndeplinea nici condiţiile de liberă practică.

”La data de 22.03.2018, inculpatul a determinat funcţionari din cadrul Minsterului Educaţiei Naţionale - Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician - să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină - Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă”, se mai arată în rechizitoriu.

Scandalul falsului medic Matteo Politi a izbucnit în 5 februarie 2019.

Sursa : news.ro

Ultimele știri