Antena Căutare

Fisa de post pentru spioni: angajati onesti in tara, infractori afara

Sef peste o "miniarmata" de spioni, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, dezvaluie pentru Jurnalul National secrete din bucataria institutiei, despre care spune ca nu mai are aproape nimic in comun cu vechiul serviciu.

Jurnalul National: Sunteti istoric si de aceea cel mai in masura sef de serviciu de informatii sa vorbeasca despre diferentele dintre serviciile de acum si fosta Securitate. In ce priveste SIE, care sunt asemanarile si care sunt diferentele?


Mihai Razvan Ungureanu:
Un gen proxim nu exista. Nu mai seamana nimic cu ceea ce a fost. Chiar presupunand ca ar fi existat dupa disparitia Departamentului Securitatii Statului o continuitate la nivelul resurselor umane sau la nivelul raporturilor dintre ceea ce a insemnat SIE sau SRI in 1990 si societate ca ansamblu.


Mai exista fosti angajati ai DIE care sa lucreze azi in SIE?

Daca va pot da un ordin de marime, este subunitar.


Ce inseamna asta?

Asta inseamna probabil sub 1%. E o generatie care a trecut.


In SRI, domnul Maior ne-a spus ca e vorba cam de 100 de persoane. Aici?

Probabil, un numar foarte mic, insignifiant, in raport cu marimea si actiunea serviciului astazi. Din angajati ai fostului DSS, astazi in sistemul sigurantei nationale poate sa mai fi ramas doar cei care au competente de ordin strict tehnic. Foarte mare majoritate a celor care au fost cu atributii operative au plecat demult din sistem sau au iesit la pensie.

Sunt doua motive pentru care, din punctul de vedere al resursei umane serviciul astazi nu mai are nimic comun cu DIE. O data, extinctia fireasca a unor generatii si in al doilea rand recalibrarea serviciului. Este o institutie care a fost reconstruita complet in anii 2004, 2005, 2006, dupa un cu totul at model, pe o cu totul alta filosofie de actiune, implicit cu alte reguli interne, mult mai flexibila, mai moderna si inteligibila in interactiunea cu servicii omoloage din lume. Daca ar fi ramas DIE, nu ar fi putut fi traductibila in ceea ce inseamna astazi rolul serviciilor de spionaj din lume.

Vezi cum comenteaza Mircea Badea declaratiile sefului SIE, Mihai Razvan Ungureanu!




Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Intactimages

Arges: Un baiat de 14 ani s-a spanzurat din greseala... EDITORIAL Fanus Neagu - Hoitarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x