Antena Căutare

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim

Florii 2019 pica pe 21 aprilie 2019, in calendar 2019 ortodox. Tradtii obiceiuri de sarbatoarea Floriilor 2019 sau Intrarea Domnului in Ierusalim. Cand pica Floriole 2019 la catolici.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim Galerie
Floriile 2019. Intrarea Domnului in Biserica

Florii 2019. Când pică Floriile în 2019 la ortodocși și catolici. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea ”Intrarea Domnului în Ierusalim”.

În duminica dinaintea Paștelui, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Floriile, sărbătoare importantă în calendarul religios, ce poartă numele de ”Intrarea Domnului în Ierusalim” sau ”Duminica Stâlparilor”.

Când sunt Floriile 2019 în calendarul creștin ortodox

În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Floriilor pică cu o săptămână înaintea Paștelui, respectiv pe 21 aprilie. Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un măgar. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței. Copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Vremea de Paște 2019 și de Florii. Ce anunță prognoza meteo aprilie 2019

Referințe bibilice despre acest eveniment de mare însemnătate găsim la ”Evanghelia după Ioan, capitolul 12, versetele 12-19:

”A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim. Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris: "Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei". Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-a preaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui. Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi. De aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta. Deci fariseii ziceau între ei: Vedeţi că nimic nu folosiţi! Iată, lumea s-a dus după El”, scrie Biblia.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în IerusalimIIsus, primit la Ierusalim

Creștinii sărbătoresc Floriile cu bucurie, dar și cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeții. Strâns legată de sărbătoarea Floriile este și ”Sâmbăta lui Lazăr” sau ”Sâmbăta morților”. Se știe că IIsus l-a înviat pe Lazăr din morți, fapt ce simbolizează potențiala înviere a oamenilor a biruinței vieții asupra morții.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în IerusalimInvierea lui Lazar

Iisus Hristos, primit cu flori în Ierusalim

Momentul întâmpinării lui Iisus este la Ierusalim, cu ramuri de finic este recreat și în prezent, în sărbătoarea Floriilor. Ortodocșii din țările care locuiesc în zone unde nu cresc palmieri sau smochini, precum românii sau rușii folosesc, în locul acestora, ramuri de salcie la această sărbătoare.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în IerusalimIisus, primit cu flori în Ierusalim

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul rostește asupra lor o rugăciune de binecuvântare, apoi le stropește cu agheasmă, sfințindu-le, apoi le distribuie credincioșilor, care împodobesc cu ele icoanele, păstrându-le cu grijă. În unele Biserici este obiceiul ca, după Liturghie, să se distribuie cruci mici făcute din frunze de palmier, care sunt mai apoi puse la icoană.

În seara din ajunul praznicului, în unele locuri se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care pornește întotdeauna de la o biserică și se sfârșește la o (altă) biserică. Se face astfel amintirea ieșirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul Său spre Ierusalim, iar pelerinajul în sine are și rolul binecuvântării locului (orașului) respectiv.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim

Floriile, nume provenit de la o sărbătoare antică păgână

Deși numele popular de Florii este păstrat pentru praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, acesta provine de la numele unei sărbători antice romane (păgâne) a primăverii, Floralia.

Această sărbătoare se desfășura în antichitate în perioada în care astăzi se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim. Calendarul liturgic creștin l-a înlocuit pe cel păgân, inclusiv în memoria oamenilor. Dar, întrucât la începuturile instituirii creștinismului în Imperiul Roman acestea erau încă o realitate sau cel puțin o amintire recentă, suprapunerea calendaristică a fost astfel gândită încât sărbătorile păgâne să fie cu totul înlocuite cu cele creștine. Și în limba română, memoria populară a păstrat pentru praznicul creștin numele sărbătorii antice.

Citește și: Calendar ortodox aprilie 2019. Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui

Traditii, obiceiuri, superstiții de Florii 2019

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Floriile 2019. Tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în IerusalimSalcia de Florii

Ziua de Florii este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel că este interzisă munca.

În trecut, de Florii, fetele aflau dacă se vor căsători. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.

De Florii, tradiția spune că aflăm cum va fi vremea de Paște. Așadar, dacă De Florii vremea este frumoasă, la fel va fi și de Paște.

Când sunt Floriile 2019 în calendarul catolic

În calendarul romano-catolic, Floriile pică cu o săptămână mai înainte decât în calendarul creștin ortodox, la fel ca și Paștele. Floriile 2019 în calendaraul romano-catolic pică, duminică, 14 aprilie 2019, iar Paștele pe 21 aprilie 2019.

Citește și:

Rețetă cozonac pufos. 3 cele mai bune rețete de cozonac de casă

Ce nume se sărbătoresc de Florii și ce semnificație au. Cui spui La mulți ani... Tradiții de Florii pentru noroc în dragoste, sănătate și belșug în Duminica Floriilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x