ALERTĂ în Galați! A fost descoperit un FOCAR de infecție în extravilanul municipiului

Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit într-o gospodărie din extravilanul municipiului Galați. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din acest județ s-a întrunit joi pentru a aproba planul de măsuri preventive pentru înlăturarea efectelor.

Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit într-o gospodărie din extravilanul municipiului Galați. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din acest județ s-a întrunit joi pentru a aproba planul de măsuri preventive pentru înlăturarea efectelor pestei confirmate de laboratorul de specialitate din Bacău.

Focarul a fost confirmat la gospodăria unui cetăţean, situată în extravilanul municipiului Galaţi, în zona Bădălan - Zătun.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, gospodăria unde a fost confirmat focarul de pestă porcină africană se află în aceeaşi zonă în care, la începutul lunii, a fost găsit mort un porc mistreţ, bolnav de pestă porcină africană.

„Este vorba despre o gospodărie a unui cetăţean (...), gospodărie situată în zona Bădălan - Zătun. Proprietarul a solicitat medicul veterinar acum două zile, s-au prelevat probe şi ele au ieşit pozitive, buletinul de analiză fiind emis de Laboratorul acreditat pentru pestă porcină africană de la Bacău. Ca urmare, ne-am întrunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi am aprobat planul de măsuri. Procedăm, astăzi (joi n.r), la uciderea animalelor din specia suină, în gospodărie sunt patru porci adulţi şi 30 de purcei recent fătaţi. Urmează să se realizeze, odată cu această operaţiune de ucidere preventivă, şi evaluarea animalelor pentru despăgubire", a precizat Stoia, potrivit Agerpres.

Acesta este cel de-al treisprezecelea caz de pestă porcină africană descoperită pe raza judeţului Galaţi, până acum fiind eutanasiaţi preventiv peste 300 de porci domestici.

Conform AJVPS Galaţi, la aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, iar restul au fost vânaţi preventiv.

Reprezentanţii AJVPS Galaţi au precizat că niciunul dintre porcii mistreţi vânaţi preventiv nu au fost identificaţi ca purtând virusul pestei porcine africane.

Ultimele știri