Fotografia care te va impresiona și pe tine! Cum se făcea școală în România acum 70 de ani, după război: ”Lipsuri nenumărate, dar învățătoarea Florica uita de ele și ne insufla abc-ul cunoașterii!”

 

Nu de puține ori, o fotografie chiar echivalează cu o mie de cuvinte. Sau chiar mai multe, afirmăm noi, analizând o imagine de grup, pe care a postat-o pe Facebook Vasile Baltac, inginer, informatician, profesor universitar emerit și pionier al informaticii în România. Renumitul cercetător, care a avut, printre altele, și o bursă la Universitatea Cambridge, și-a amintit cu nostalgie de prima zi de școală.

Acum, în vârstă de 77 de ani, Baltac a retrăit cu emoție prima zi în care și-a cunoscut învățătoarea și colegii. Avea șapte anișori pe atunci și părinții lui, la fel ca și ale altora, încercau să facă tot ce le stătea în putință pentru ca micuții lor să nu resimtă prea mult ororile, teama și sărăcia pe care le lăsaseră în urmă cel de-Al Doilea Război Mondial.

”O fotografie de la un început de an școlar de acum 70 ani. Școala Primară nr. 7 Băieți din Ploiești. Era la numai câțiva ani după război în 1947, cu lipsuri nenumărate, dar învățătoarea Florica Popescu (în spate în dreapta) uita de ele și ne insufla abc-ul cunoașterii. În fotografie și directorul școlii, doctoritza și ... bucătăreasa (da, există și așa ceva)”, a scris Baltac pe Facebook. Prietenii cercetătorilor au fost impresionați până la lacrimi de comentariu și fotografia în sine!

 ”Copii cuminți, cu mâinile la spate ...”, ”Emoționantă amintire!”,  ”O fotografie plină de semnificație și de emoție!  Mulțumim că o împărtășiți cu noi acum la început de an școlar!”, au fost numai câteva dintre comentariile internauților.

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe