Antena Căutare

FOTOREPORTAJ! Cum se vad protestele de 7 zile, direct din strada

La revolta aparuta peste noapte de sapte zile se protesteaza joi cu ceai gratuit, adus de oameni de acasa si covrigi la 2 lei bucata. In a 7-a zi de iesit in strada un intreprinzator trece prin piata cu o lada plina de covrigi. “Daca nu-ti convine nu trebuie sa iei”, ii spune unui tanar revolutionar sub fluierele care se aud in piata.

Reporterii si cameramanii stau cu bocancii in frig si asteapta sa se mai intample ceva, sa intre in direct. "Salvati-ne! Plecati!", scrie pe o pancarta. "JOS BA-SES-CU!", se aude si mai tare dinspre grupul suporterilor care joi seara protesteaza pasnic. Fanii echipelor de fotbal "sar" cel mai bine pe scandari.

Langa ei sunt studentii, cantonati in jurul fantanii de la Universitate, cu mesaje mai intelectuale. "FMI, guvernat de hotie, FED. BOR". "Refuzati / Orice-ar fi / dictatura - FMI!". Multi fotografi matura carosabilul si vaneaza cele mai inspirate mesaje. Jandarmii impiertriti in barajul de langa rond se intretin cu oamenii de rand. Doua tinere apar de nicaieri la iesirea de la metrou si le striga in fata, in sincron: "A venit robotii/ Sa apere hotii", si toti cei din preajma rad.

Petre Nechita Antena 3, reporterul lovit duminica de o piatra e din nou in piata, nemiscat in fata jandarmilor. "Ultima solutie/ Inca-o revolutie!", striga oamenii inversunati. Si asteapta. "Nu noi am facut criza. Noi suntem sfarsitul domniei voastre", apare scris pe alt carton. Suporterii sunt si mai virulenti: "Basescu si ai lui, sa se duca dracului!" se aude din portavocea sefului de "galerie". Din arsenalul lor nu lipsesc steagurile, mastile albe, "HUO-urile", fularele in culorile fiecarei echipe de fotbal.

Strada e un fel de carnaval pe care defileaza "papusa Udrea" sau pozele cu Traian Basescu caricaturizat in toate felurile, pe care oamenii incep repede sa le huiduie.

Miss Pancarta

"Prealaptatul", desen in care Basescu este alaptat de Elena Udrea
"Am adus vaporul ca sa plece chiorul"
"Basescule, da-te bai, odata jos"!
"EBA, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu noi"
"Chuck Norris, Help!"
„Sunt un golan batran, dar un vierme tanar"

O bubuitura se aude in spate, unii se panicheaza, cei mai multi striga in continuare. "LI-BER-TA-TE". Sunt doua multimi, asezate special pentru televiziuni, una este cea a suporterilor, cealalta cea din fata TNB-ului. Familii, tati care isi poarta copiii pe umeri, deci inca e liniste.

Bomboane aruncate pe jos. Fluiere si goarne ca la protestul fermierilor de la Cotroceni. Cameramanii inghetati isi poarta aparatele video pe umar si stiu ca trebuie sa se mai intample "ceva". Trei macarele filmeaza din toate unghiurile posibile. Un jurnalist fuge cu un laptop in mana, cu stick mobil de internet si o camera pe umar. Asteapta un update. Dar nu e nici urma de violenta.

"DE-MI-SIA" se striga la fiecare doua minute.

Suporterii pluseaza: "Veniti cu totii si strigati tare, Romania nu e de vanzare". "Basescu te crede idiot. Te simti?", pe un alt poster afisat de oameni. Lumea se tot plimba, la 21:45 se lasa frigul. "IESI AFARA, JAVRA ORDINARA", se mai incalzesc putin atmosfera.

"El si-a schimbat viata la Viena! Eu, unde?"

Si atunci te izbeste. Nu, nu frigul. Ci un om intr- un carucior cu rotile, fara picioare, care tine in mana urmatorul mesaj "El si-a schimbat viata la Viena! Eu, unde?" Si atunci intelegi. Nu e de mirare ca mai multi fotoreporteri se strang in jurul acestuia si fac poze.

O doamna tine de 2 ore in mana acelasi banner, dar nu mai are puterea de a-l flutura:"Jos guvernul marioneta! Jos Boc!" Un grup mic de protestatari trece in forta si reuseste sa-i anime un pic si pe restul. Atmosfera este cumva de echipa Nationala, mai multi poarta steaguri tricolore mari, cu o tristete de inmormantare. Televiziunile filmeaza la foc continuu cu 2-3 camere deodata, protestatarii isi scriu injuraturile pe pancarte, desi cei mai multi au foi A4 printate. Spoturi de lumina sunt puse ca la teatru in piata. Se vad lumini si de la Intercontantal, oamenii privesc din balcoane.

"JOS BA - SES - CU!" si "DE - MI - SIA!" sunt bis-urile serii

Un barbat cu caciula de oaie in cap spune "Astia ne-impusca", desi in piata nu miroase nici macar a petarde. Inca. "Tara libera de Basism", "Vreau sa ma lepad de Satana", "Ma numesc Traian si nu dau drumul la ciolan", "Ciumpalac POWER", "Basescu miopu', dute-n larg!", sunt alte mesaje.

Sunt tineri imbracati cu pantaloni trei sferturi, carora chiar nu le pasa de frig. Pomii sunt plini de foi A4 printate. Un domn ne cere scotch pentru a lipi o pancarta. Stau si ingheata. Sunt femei tunse scurt, cu palarii, nu tocmai genul de "golani" despre care vorbeste lumea ca ar protesta. O alta bubuitura se aude in piata, si multa spune zice ca e timpul sa plecam. Dar inca nu e cazul: "JOS GU-VER-NUL! / JOS GU-VER-NUL!"!

Alte mesaje: "Vrem jos Neocomunismul!". "Basescu in politica, sa perseverezi intr-o eroare e o mare greseala, asa au facut comunistii, iar tu pari a fi un puiut de comunist". "Sa dormiti bine!", "Base, Boc si cu Udrita, sa va ia si pe voi sa va bata, asa cum ne-au batut pe noi".

In halat de baie si papuci de casa, la proteste

O femeie din primele randuri a venit la protest in halat de baie si papuci de casa. Multi copii si fete in grupuri si cupluri se tin de mana pe scarile de la TNB, carpite cu cea mai ramas din marmura si din cimentul nou pus de autoritati. "Va uram succesuri sa traiti bine din resturi!".

Briana Caradja isi aprinde o tigara, acoperita de tricolor. E imbracata ca de cazarma, se vede ca a mai fost si in alte zile. Un pusti de 16 ani sta in fata la TNB pe statuetele lui Caragiale. Oamenii isi incalzezc fetele in ceai cald sau cafea. "Singura solutie / Propria revolutie!","Hai Romania, vino-n strada, sa se simta, sa ne vada."

„Nu dati in copii!"

Primim si noi un pahar de ceai. De unde e asta? De acasa! L-ati facut voi? Ce tare. Mersi.

Si deodata, in jurul orei 23, unii "protestatari" din piata arunca cu garduri, pietre si sticle in jandarmi. „Nu dati in copii!" se striga de la geamuri. 20 de minute mai tarziu, 48 de manifestanti sunt retinuti si urcati in dube.


Vezi mai jos mai multe fotografii din strada!

Foto: A1.ro

Presa straina despre protestele din Romania: Sunt cele mai ample din ultimii zece ani... Trafic rutier ingreunat de ceata in Pasul Tihuta pe DN 17...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x