Antena Căutare

Funeriu, despre Legea Educatiei: Toceala nu isi mai are locul

Legea Educatiei va asigura stabilitatea sistemului de invatamant, spune ministrul Educatiei. Daniel Funeriu a prezentat miercuri dimineata modificarile prevazute de noul act. Ocazie cu care i-a criticat din nou pe fostii ministrii ai Educatiei, pe care i-a acuzat ca dezinformeaza. Revoltata de acuzele lui Funeriu, Ecaterina Andronescu a a anuntat ca se gandeste sa-l dea in judecata.

Elaborarea unei noi programe de invatamant este prioritatea anuntata de ministrul Daniel Funeriu dupa ce presedintele Traian Basescu a promulgat Legea Educatiei.

"Timpul dezbaterilor conflictuale s-a incheiat, avem o lege pe care trebuie sa o punem in aplicare. Doresc sa atrag atentia ca acest document este doar un prim pas, punerea lui in aplicare reprezentand un efort considerabil (...) Vor mai mai exista aproximativ 150 de acte de legislatie secundara. Este vorba de 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru", a declarat Funeriu.

Examenele se vor desfasura la fel in 2011

Ministrul Educatiei a precizat ca, in 2011, examenele se vor desfasura exact ca in anul trecut, iar primii elevi care vor beneficia de prevederile noii legi in ce priveste ciclurile scolare vor fi cei care incep clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

"Toate aceste masuri vor intra in vigoare la momentul oportun. Parintii mai trebuie sa stie ca avem baza legala pentru a elabora un nou curriculum, toceala nu isi mai are locul. Aceasta este prioritatea zero a Ministerului", a spus Funeriu.

Noua lege a Educatiei va introduce obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la implinirea varstei de 16 ani a copilului, aceasta fiind si varsta legala la care cetatenii pot intra in campul muncii. Fiecare copil roman va incepe scoala la sase ani printr-un an pregatitor, iar clasa a IX-a va intra in ciclul gimnazial pentru elevii care incep clasa a cincea in 2011-2012.

"Pentru cei care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, admiterile la liceu si bacalaureatul vor fi modificate. Bacalaureatul se va da din probe transdisciplinare, ceea ce inseamna cu nu vom mai avea separarea intre materii, ci o proba de stiinte cu aspecte legate, spre exemplu, de biologie, fizica, chimie. Intrarea la liceu va tine cont de portofoliul elevului in proportie de 70 la suta, iar 30 la suta va fi reprezentat de examenul de admitere specific fiecarui liceu", a mai spus ministrul Educatiei.

Andronescu se gandeste sa-l dea in judecata

Sindicatele critica noua lege, despre care spun ca a fost facuta doar pentru a satisface interese politice. Liderul FSLI Simion Hancescu considera ca, fara fonduri suplimentare si profesori motivati nu se poate face performanta in invatamant. Mai mult, fostul ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat ca ar putea sa-l dea in judecata pe Funeriu pentru acuzatiile nefondate facute la adresa ei.

Inaintea lui Funeriu, si seful statului ii acuzase pe liderii sindicali si pe fostii ministri ai Educatiei de dezinformare in privinta noii legi.

"Incrancenarea pe care o provoaca Legea educatiei este semnificativa pentru atitudinea fata de orice schimbare importanta in acest sistem. Pe langa dezbaterea democratica, a existat multa dezinformare in discursurile adversarilor schimbarilor din invatamant. Si aici trebuie sa recunoastem: campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au facut si dumnealor o reforma a educatiei, ale caror rezultate se vad acum, dupa zece ani", a spus, marti, seful statului.

Opozitia se pregateste acum sa atace din nou la Curtea Constitutionala legea educatiei.

Tentativa de jaf la o banca din Tg. Mures: 3 barbati l-au lovit pe paznic, dar nu au luat bani... VIDEO: Sinucigasul de la Parlament a fost externat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x