Căutare Live

Gălățenii fură mâna muzei lui Eminescu în fiecare an, de mai multe ori. Până acum a dispărut de 20 de ori. Ce se întâmplă în prezent cu monumentul

Azi se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet român, Mihai Eminescu, prilej pentru evenimente speciale în întreaga ţară. Ziua are însă o semnificaţie aparte în Galaţi, oraşul care găzduieşte prima statuie ridicată în cinstea poetului, în urmă cu 109 ani.

Gălățenii fură mâna muzei lui Eminescu în fiecare an

După 1989, monumentul este vandalizat aproape an de an în această perioadă. Mâna muzei poetului, spre exemplu, a fost furată de peste 20 de ori. Aşa se face că acum parcul în care se află statuia a devenit prioritate zero pentru poliţişti.

În ansamblul statuar aflat în Parcul Central de la Dunăre din Galaţi, muza poeziei este întruchipată de o femeie sculptată la baza socului care poartă în mâna dreaptă o făclie. Un obiect care a fost ţinta preferată a amatorilor de glume proaste în ultimii ani. De peste 20 de ori a fost furată.

Paznicii parcului împreună cu poliţiştii locali patrulează mai des, în special în această perioadă.

De la prima vandalizare care a avut loc în urma cu peste 20 de ani o singură persoana a fost trasă la raspundere pentru distrugerea patrimoniului national. Fenomenul a scăzut însă în amploare odată cu apariţia noilor sisteme de supraveghere.

Statuia a fost inaugurată în anul 1911 şi este cea mai veche a poetului Mihai Eminescu. Reabilitarea monumentului s-a terminat în septembrie anul trecut, cu un cost de 4 milioane de lei.

Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani şi a fost al şaptelea copil din cei 11 ai părinţilor săi.

Este alertă în Neamţ după ce două adolescente de 15 ani au fost date dispărute... O femeie a sfârșit tragic! Mașina ei a fost strivită de buștenii căzuți dintr-o remorcă! Cei doi copii au ajuns la spita...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri