Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

S-a anunțat! Nu mai este obligatorie ȘTAMPILA de la stat! Cu ce va fi înlocuită în scurt timp

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care stabileşte că instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale. Ştampila va mai fi obligatorie pentru stat doar dacă este prevăzută în mod special în vreo lege.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care stabileşte că instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale. Ştampila va mai fi obligatorie pentru stat doar dacă este prevăzută în mod special în vreo lege.Proiectul de lege modifică art. V din Ordonanţa Guvernului nr.17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi alte acte normative, în scopul introducerii şi a persoanelor juridice de drept public în sfera persoanelor care nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente ori înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice sau emise ori încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice.

"Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice. Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea şi persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entităţile fără personalitate juridică. Prevederile nu se aplică instituţiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special faţă de prezenta ordonanţă, li se impune expres folosirea ştampilelor", prevede proiectul adoptat.


Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridică, precum şi persoanelor juridice de drept public aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale, se mai arată în proiectul adoptat.


Semnătura electronică

Drept înlocuitor, iniţiatorii propun folosirea semnăturii electronice, care este promovată în Ununea Europeană ca mijloc de reducere a birocraţiei, în anul 2016 fiind adoptat şi un regulament în acest sens. Această schimbare vine să completeze o măsură similară adoptată în iulie 2017, când s-a hotărât că firmele şi cetăţenii persoane fizice nu mai sunt obligate să aplice ştampila pe niciun document necesar în relaţia cu instituţiile publice, nici chiar pe contractele încheiate cu statul.

(sursa: Agerpres, Adevărul)