Elevii României au pierdut peste un an de evoluţie, dar şi reperele, viitorul, iar câţiva – chiar şi viaţa. De câteva luni, România asistă la drame fără precedent - elevi care se sinucid, care ajung în secţiile de psihiatrie sau care, pur şi simplu, se închid în case. Este deja un fenomen, avertizează medicii, iar reîntoarcerea în bănci nu le va închide rănile peste noapte. Aceasta este realitatea de la care a pornit seria Observator 19 Generaţia sub presiune.
Reportajele realizate de Mădălina Iacob au determinat autoritățile să anunțe și primele măsuri! În primul rând, Ministerul Educației a dat asigurări că începând din acest an școlar, grupurile anti-bullying nu vor mai exista doar pe hârtie și, în plus, numărul insuficient al consilierilor ar urma să fie suplimentat.
Ce măsuri se iau în noul an școlar în contextul pandemiei
În prezent, există doar 2.500 de consilieri școlari pentru un număr de aproximativ trei milioane de elevi. Ambele măsuri au fost cuprinse în Programul Național de Suport pentru Copii, în contextul Pandemiei de COVID-19, iar ordonanța elaborată de Ministerul Educației a fost finalizată și așteaptă aprobare.
Seria Generaţia sub presiune continuă în fiecare zi, în cadrul Observator 19, la Antena 1, până la debutul anul școlar 2021-2022. Specialiştii intervievați atrag atenția asupra problemelor care pot apărea odată cu întoarcerea în bănci şi prezintă pe larg care ar fi semnalele la care părinții ar trebui să se îngrijoreze.
În contextul în care 65.000 de elevi au abandonat şcoala în pandemie, în vreme ce alţii s-au detaşat de educaţie şi au rămas cu goluri greu de acoperit în următorii ani, majoritatea a încercat să se adapteze, dar presiunea la care au fost supuşi copiii le-a provocat tulburări grave de comportament.
Urmările se văd în realitatea de acum, după un an și jumătate de pandemie: frica de necunoscut, de singurătate, de pierdere, de eşec, de boală, de moarte - toate au condus la o situaţie alarmantă - mai mulţi elevi ca niciodată au ajuns la spitalele de psihiatrie! ”Întoarcerea în bănci e așteptată și e necesară, însă nu va fi ușoară, este momentul să punem educația pe lista de priorități! Acesta nu este un fenomen care să se rezolve peste noapte”, a declarat Mădălina Iacob, reporterul Observator care a adunat poveştile Generaţiei sub presiune.