Antena Căutare

Guvernul Boc a dat opt milioane de euro pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului

Opt milioane de euro au intrat anul trecut in vistieria bisericii. Banii au fost dati de Guvernul Boc in 2011, din fondul de rezerva al statului. Banii n-au ajuns la saraci sau la suferinzi, ci au fost inghititi rapid de santierul unde se va construi Catedrala Mantuirii Neamului. Raportul Curtii de Conturi a scos la iveala milostenia Guvernului.

Catedrala Mantuirii Neamului este un proiect gigant, pentru care sunt necesare 120 de milioane de euro. Numai pentru constructia la rosu. In fiecare an, Biserica Ortodoxa cere autoritatilor locale si Guvernului finantare, pe baza a doua legi. In 2011, arata Curtea de Conturi, Guvernul a dat din fondul de rezerva al statului opt milioane de euro.

Reprezentantii Patriarhiei, contactati telefonic, spun ca legea Catedralei si cea a Cultelor le da dreptul la finantare si ca nu au de unde sa stie de unde anume ia Guvernul banii. Si enoriasii, dar si administratiile locale au contribuit cu bani. Valoarea exacta a sumei stranse din donatii nu e cunoscuta, Patriarhia va face un calcul la sfarsitul lunii viitoare. Totusi, pe site-ul Catedralei Mantuirii Neamului, Biserica spune ca s-au strans 15% din suma necesara construirii lacasului de cult.

O parte din cele opt milioane de euro date de Guvern din fondul de rezerva in 2011 au ajuns, spune Curtea de Conturi, si la asezamantul romanesc din Ierihon. Un hotel in toata regula care a starnit un imens scandal la Ierusalim chiar in 2011. Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea cu sefii Bisericii Ortodoxe de la Bucuresti pentru ca asezamantul a fost ridicat fara aprobare. Asezamantul a fost catalogat drept o afacere a Bisericii Ortodoxe Romane.

N-ar fi de mirare, in conditiile in care reporterii Observator au descoperit mai multe cladiri ale Bisericii, care ar fi trebui sa fie centre sociale, insa sunt hoteluri si localuri pentru nunti.

Potrivit unor estimari, averea Bisericii Ortodoxe Romane se ridica la trei miliarde de euro. BOR gestioneaza peste 35.000 de hectare de padure si tot atatea hectare de teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme agricole si viticole.

Doi baimareni, surprinsi in timp ce furau haine de la nevoiasi... Micul Hercule, masina de facut bani pentru parintii lui, cu pretul sanatatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x