Antena Căutare

EXCLUSIV! Haos in tezaurul filatelic roman. Sute de timbre valoroase au fost furate

Haosul domneste in tezaurul filatelic al Romaniei, care valoreaza sute de milioane de euro, si putini sunt dispusi sa puna lucrurile in ordine. Pentru ca in umbra acestei dezordini se fac mari invarteli cu timbre extrem de valoroase scoase acum la lumina de o ancheta a Observatorului.

Putini stiu ca Romania detine o colectie impresionanta de timbre. Multe sunt unicat, altele sunt foarte scumpe. Daca ar fi in posesia unei singure persoane, aceasta ar fi cam pe locul zece in lista celor mai bogati romani. Confirmarea vine de la Leonard Pascanu, una dintre cele mai autorizate voci in filatelie.

"Ganditi-va, muzeul are 12 milioane de timbre. Fiecare are o cota si se aduna. Valoarea sa este undeva in jurul a 500 de milioane de euro. Cred ca si Posta Romana o apreciaza pe la aceasta suma", spune Leonard Pascanu, presedintele asociatiei filatelistilor.

Posta Romana este posesoarea acestui patrimoniu. Unul pe care-l considera a fi proprietatea privata a companiei. O comoara ignorata decenii la rand si pasata de la o institutie la alta. Timbrele au fost plimbate de la Posta la Banca Nationala, iar de aici, in 1990, s-au reintors la compania de stat. Cert este ca de aproape trei decenii nu au fost inventariate. Prima tentativa a avut loc acum opt ani, si procesul nu s-a incheiat nici acum. Controalele au scos la lumina insa fapte extrem de grave. Timbre scumpe au disparut fara urma, altele rare au fost inlocuite cu falsuri.

" Decat sa furi un timbru, mai bine il inlocuiesti, pentru ca inventarul este la numarul de bucati, nefacandu-se expertiza profesionista si individualizata asupra fiecarui timbru. Cand ai zece timbre "Cap de Bour" poti sa ai zece falsuri "Cap de Bour" si la inventar sa fie corect", completeaza Pascanu.

Numai ca nu sunt doar zece exemplare. Rezultatele controalelor arata ca peste doua sute de timbre "Cap de Bour 1858", prima si cea mai scumpa din celebra serie, au fost inlocuite in acest mod. Valoarea lor, strict contabila: aproape 12 milioane de lei. Nici a doua emisiune nu a scapat. Peste 600 de timbre par a fi si ele falsuri. Din acestea, doar trei marci postale au fost expertizate. Pentru restul, raman doar explicatiile.

"Nu exista experti in Romania care trebuie sa stabileasca aceste suspiciuni de fraude si aceste suspiciuni de inlocuiri. La ora actuala noi consideram ca este extrem de presanta si vom face aceasta expertizare, am prins in bugetul pentru anul viitor", a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Filatelic.

Peste 800.000 de timbre nu sunt inregistrate in evidente. Mai sunt probe de tipar si timbre cu defecte de imprimare, foarte valoroase si o paguba de peste 40 de milioane de lei. Si asta la valoarea lor contabila.

"Este ca la muzeele de arta, unde fiecare tablou de Grigorescu are o valoare contabila, o suta de lei, o mie de lei. Pe cand valoarea lui de piata e cu totul alta, de sute de mii de euro", spune Pascanu.

Posta Romana nu recunoaste decat lipsa a o mie de timbre. Si acestea puse in carca unor fosti angajati care intre timp au decedat. La un pas de privatizare si cu pierderi enorme, cateva sute de milioane de euro in plus la patrimoniu ar fi o gura de oxigen. Chiar daca statul ar pierde definitiv proprietatea.

Senatorii au votat recent o lege ca patrimoniul filatelic sa se reintoarca la Banca Nationala. Insa oficialii BNR au evitat un comentariu pe aceasta tema. Este un subiect sensibil. Mai ales ca cel care a pastorit patrimoniul filatelic la Posta Romana s-a reorientat de cateva luni.

Posta a depus anul trecut, in iunie, o plangere penala pentru aceste nereguli. Pana in acest moment, procurorii nu au facut nicio miscare.

Afacerea "vidanja", profitabila la marginea Bucurestiului, functioneaza la limita legii... Cod galben de ninsori si viscol! Ministerul Transporturilor a convocat comandamentul de iarna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x