Update! Duminică la ora 3:38 un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter a zguduit România, indicând ca zonă de producere județul Buzău, conform Institutului Național de Cerecetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul nu a produs pagube, însă unele zone din București sunt mai vulnerabile față de altele în cazul unui cutremur major. Află unde e cel mai bine să te muți și cât te costă un apartament!
Câți luăm în calcul riscul seismic atunci când ne achiziționăm o locuință? HomeZZ.ro a realizat topul celor mai scumpe zone pe harta seismică a cartierelor din București pentru a afla unde este de preferat să ne mutăm pentru a fi feriți de cutremure. Zona cea mai afectată are cele mai piperate prețuri, în schimb ce la polul opus, zona cu efect scăzut este cea mai accesibilă.
După cei 40 de ani trecuți de la cutremurul din 1977, în România se află un număr foarte mare de clădiri care prezintă un pericol public în cazul declanșării unui seism major. București se află în topul capitalelor europene vulnerabile la producerea unei astfel de calamități.
Primăria Municipiului București a actualizat lista cu imobilele expertizate din punct de vedere seismic. Conform raportului, 173 de clădiri ale capitalei reprezintă un adevărat pericol public, iar 171 se află încadrate la clasa l cu risc de prăbușire major, în eventualitatea producerii unui cutremur puternic.
Centrul Istoric al Bucureștiului poate reprezenta un adevărat risc, aici fiind zilnic un flux continuu de persoane ce își petrec timpul în localurile din clădiri care au prins deja trei cutremure majore. Fundațiile vechi și încercările de stabilizare care nu au avut rezultate prea bune pun în pericol viața celor ce frecventează această zonă. Deși este o zonă vulnerabilă, asta nu pare să-i sperie pe cei ce vor să se mute în centru, prețurile pentru achiziționarea unui apartament ( de 2 camere spre exemplu) poate trece de 70.000 de euro.
Zonele centrale din capitală rămân în continuare cele mai incerte atunci când vorbim de un cutremur major, deoarece clădirile foarte vechi au probleme structurale și majoritatea nu sunt recondiționate. La începutul lui 2018 doar 4 din aceste clădiri cu probleme erau în curs de reabilitare.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice afirmă că zona de Nord (Otopeni, Băneasa, Casa Presei Libere) și Pantelimon sunt zonele unde locuitorii sunt predispuși la cele mai mari riscuri, în cazul unui seism de peste 7 grade pe scara Richter.
Locuințele sunt destul de căutate și în zona de Nord deși sunt încadrate la "risc seismic foarte puternic", prețurile fiind chiar mai piperate, valoarea medie pentru o casă nouă fiind în jurul a 80.000 de euro. În ceea ce privește zona Pantelimon, aici sumele pentru achiziționare sunt mai accesibile, cu 50.000 de euro putem găsi apartament chiar lângă metrou.
Pe a doua poziție ca risc major seismic se află zonele aglomerate cum ar fi Militari, Drumul Sării, sau Panduri, zone accesibile unde doritorii au oferte de locuințele pentru toate buzunarele. În aceste zone, 55.000 de euro ne pot achiziționa un apartament cu 2 camere.
Pentru zone ca Titulescu, Balta Albă sau Vasile Lascăr pericolul pare să nu mai fie așa mare, mai exact sunt zone încadrate ca "efecte medii", de către autorități. Aici, un apartament de 2 camere costă în jur de 60 000 de euro.
Zonele Berceni, Metalurgiei sunt cele mai sigure din București, conform specialiștilor, unul dintre motive ar fi construcțiile recente, proiectate cu o rezistență mai mare. Complexele rezidențiale din aceste zone par a fi în special preferate de tineri. Avem nevoie de un buget mediu de 50 000 de euro dacă vrem să ne mutăm într-un apartament cu 2 camere.
Te-ai hotărât în ce zonă vrei să-ți achiziționezi o locuință? Intră pe HomeZZ.ro, site-ul cu 200. 000 de anunțuri imobiliare și verifică ofertele din acest moment!