Antena Căutare

Horea, tras din nou pe roata la Sfantu Gheorghe

"Va place, nu va place, 75% dintre locuitori vorbesc limba maghiara!", spune primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Árpád András.


In sala de sedinte a Consiliului Local aveam sa asistam la dezbatere: analiza unor probleme de interes local, imbinata cu persiflari la adresa minoritatii de pe plan local: romanii. Numeroase interventii in limba maghiara, traduse, pe scurt, de primarul Antal Árpád András, si, la fel de evaziv, de un salariat al Primariei.

Nimic iesit din comun ar spune unii. Cum in Legea administratiei publice locale 215/2001, republicata si completata se precizeaza la art. 42 alin. 2 ca "in consiliile locale in care consilierii locali apartinand unei minoritati nationale reprezinta cel putin o cincime din numarul total, la sedintele de consiliu se poate folosi si limba materna", probabil, din obisnuinta, si dezbaterea publica a fost supusa acelorasi prevederi. Totusi, acelasi act normativ spune ca "in aceste cazuri se va asigura, prin grija primarului, traducerea in limba romana".

Am studiat lista strazilor propuse la rebotezare. Am aflat ca vor fi inlocuite 34 de denumiri de strazi, in timp ce alte noua artere de circulatie urmeaza a-si primi "botezul", fiind nou-infiintate.

Consiliul Local al municipiului Sfantu Gheorghe are 21 de consilieri. Romanii, si in consiliu, ca si in oras si in zona, sunt putini. Conform situatiei expuse pe pagina de web a Primariei, trei alesi locali sunt reprezentanti ai Aliantei Romanilor, iar unul este independent.

Reprezentantii comunitatii romanesti s-au opus schimbarii denumirilor atator strazi, subliniind ca "genereaza cheltuieli inutile pe timp de criza". Si, dincolo de inlocuirea denumirilor "invechite", comunitatea romaneasca, prin vocea dr Ioan Lacatusu, presedintele Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, i-a rugat pe alesii locali sa reflecteze asupra propunerilor, ca nu e bine sa "sfidam personalitatile-simbol ale spiritualitatii romanesti, cum este cazul Strazii Horea, Closca si Crisan".


Tot articolul, in Jurnalul National

Temperaturile vor urca pana la 30 de grade in zilele urmatoare... Sunt discriminati rromii in Romania? Vezi parerile oamenilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x